От протеста: Когато пороците на властта станат прекалено много, трябва да се ходи на нови избори 10.09 | 21:15

Второто Велико народно въстание преминава без напрежение и инциденти

От iNews.bg

За пореден път се събраха протестиращите пред бившия Партиен дом с искане за оставката на премиера Борисов и главния прокурор, предаде репортер на БГНЕС.

Той и отражението му ще останат винаги слепи за огромната разруха, в която ГЕРБ ще остави България и в огромната морална разруха, защото истинското наследство на ГЕРБ изглежда така - представа за България като една дезориентирана страна, българите – объркани хора, икономически мигранти, бягащи от страната си, огромни социални разлики, които убиват всякакви ценности и надежди, сразена от бетон и боклуци природа. Това заяви от сцената на протеста журналистката Светла Петрова. Последно място във всички класации за просперитет и напредък и първо място по корупция и бедност. Огромна кражба на еврофондове с балкански гьонсуратлък, това е истинското наследство на ГЕРБ, добави Петрова.

С европарите укрепна българската мафия в последните 10 години, подчерта Петрова.

Този площад носи свободата на България. Не можахме да случим на синдикати, не знам, може и да сме случили. Тези, които пълнят хазната, написаха декларация срещу тези, които опразват хазната, заяви Арман Бабикян.

Финансистът Юлиан Войнов заяви, че може би трябва да поздрави със "Здравейте, мутри”. Човекът който бе съдружник с най-големите мутри на прехода, нарече собствения си народ мутри, подчерта Войнов.

От сутринта множество граждани се събраха на "Второто велико народно въстание", скандираха "Оставка”, "Мутри вън”, "Борисов – позор, оставка и затвор”. На стълб пред сградата на Министерския съвет е закачена табела, на която пише: "64 дни само оглушки от премиера”.

Полиция и жандармерия бяха строени около сградата на бившия Партиен дом, сега Народно събрание, като пазеха парламента, а в 9:00 часа тази сутрин започна и пленарното заседание. За кратко протестиращите проследиха работата на парламента, излъчвайки звук от заседанието на живо.

Недоволните граждани отново обстрелваха сградата на парламента с яйца. Донесен бе и 50-метровият трибагреник от Съединението пред сградата на Министерски съвет. Българският флаг беше осветен от протестиращия отец Дионисий.

По данни на МВР в пространството около пл. "Независимост" са намерени множество укрити предмети, сред тях – бутилки и 5-литрова туба с течност. Назначената и изготвена експертна справка сочи наличие на запалителна течност (прозрачна на цвят) в част от бутилките, съдържанието на тубата е полиуретан, има и бутилки с черна и червена боя.

Преди обяд на изградените филтровъчни пунктове бяха задържани и отведени в столичното Първо РУ петима мъже и една жена. При проверката у един от тях – 39-годишен мъж, бяха открити два водни пистолета и пепър спрей. След постъпили от вчера множество сигнали, че контейнерите на водните пистолети може да бъдат напълнени с потенциално опасни течности, е взето решение да не се допуска внасянето им в зоната на протеста. От 24-годишен мъж са иззети противогаз и нож, а от чантата на 41-годишна жена – нож. Мъж без документи за самоличност и двама, обявени за издирване, също са отведени в полицейското управление. Там е изяснено, че издирваните са за установяване на адрес.

Протестът бе мирен през целия ден.

Нямаше и лица, които да опитват да създават излишно напрежение и провокации. Около обяд музика огласяше триъгълника на властта.

Сред хората в т. нар. триъгълник на властта са Юлиян и Петя, семейство от София. Мъжът каза пред БГНЕС, че са тук, защото им писнало да живеят в една безобразна система. "Един пример ще ви дам. Минахме през КПП-то, което е след подлеза и взеха на съпругата ми дезодоранта, защото е супер опасен", разказа той. След като попитал полицаите на какво основание, му казали, че имало вчера брифинг, на който било обяснено. Попитал дали има заповед за това нещо, а те му казали, че не мога да носят такъв документ навсякъде. Той е категоричен, че въпросът не е какво са й взели, а е принципен.

Младите от протеста пък коментираха, че когато пороците на властта станат прекалено много, трябва да се ходи на нови избори.

В една нормална държава оставките на Борисов, парламента и Гешев трябваше вече да са се случили. Ние като имаме Борисов за премиер и Гешев за главен прокурор изглежда нещата ще се случат малко по-трудно. По принцип, когато два месеца протестират хората срещу теб и като се покаже, че не е мафията, трябва да се подаде оставка, трябва да се отиде към нови избори.

Това каза пред БГНЕС Румен Стоев, който дойде на второто Велико народно въстание.

Според него, днешната ситуация много наподобява на събитията от 2013 г., когато са протестирали една година, за да свалят Орешарски.

"Тук нещата са както беше през 2013 г. – не пускаме властта докато не решим общо взето. В началото Борисов каза, че няма да си подаде оставката, защото имал много работа да върши, после нямало да подава оставка, защото трябвало да прави Велико народно събрание, защото ние сме го искали. Ние ВНС не искаме, ние искаме оставката на Борисов, на парламента, нови избори и оставката на Гешев. Никой не му иска ВНС, нова Конституция, никой нищо не иска от този човек. Искаме нови избори, защото това правителство и парламент е загубило легитимност, заради всички неща, които направи и зависимостта, в която се постави", припомни Стоев исканията на протеста. Той добави, че Борисов като всеки един диктатор, който е хванал властта и не иска да я пусне, винаги ще си намери някакво оправдание да не я пусне.

Цветелина Вълкова е дошла на протеста със своя съпруг, с който развиват семеен бизнес у нас. Тя вярва, че рано или късно оставката на Борисов и Гешев ще се случи.

"Липсата на оставките до момента ни мотивира. След тях очаквам съществена промяна, нови хора, нови и модерни възгледи и много неща. От всички нас зависи кой ще ни управлява. Нали избираме? Надяваме се на честни избори. И затова протестираме, искаме честни избори", заяви тя и добави, че въпреки антикризисните мерки на държавата за справяне с последиците от пандемията до днес не са получили помощ от държавата. Въпреки това и въпреки възможността да емигрира, тя и мъжът и избират да останат в България.

"Обичаме си родината. Искаме да сме тук, при близките, при приятелите си, искаме да се борим и да сме щастливи тук. Искаме си България, тя е на нас, на народа. Виждам, че нещата се случват, макар и бавно", не губи надежда Вълкова.

Според нея исканията на протеста няма да се случат само по мирен път, но все още не може да каже до какви мерки трябва да се прибегне, за да чуе властта гласа на народа.

Водещи

Най-четени