Отбелязваме 157 години от рождението на Алеко Константинов 13.01 | 09:14

В родния му Свищов започва тридневна празнична програма

От iNews.bg

На днешния ден се навършват 157 години от рождението на Алеко Константинов – Щастливеца – български писател, белетрист и сатирик, пише БГНЕС.

Автор е на пътеписа "До Чикаго и назад (1894), на книгата "Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин” (1895), в която създава най-известният сатиричен образ в българската литература.

Написал е над 40 фейлетона, цикъла "Разни хора – разни идеали”, пътеписите "Какво? Швейцария ли? ", "София-Мездра-Враца”, "През март в Чепино”, "Невероятно наистина, но факт…” и др. Основател е на организираното туристическо движение в България. По негова инициатива на 27 август 1895 г. на Черни връх на Витоша е създадено първото туристическо дружество в България – Клуб на българските туристи. Застрелян е от наемни убийци на връщане от Пещера, близо до с. Радилово, област Пазарджик.

Алеко Константинов е роден през 1863 година в Свищов, починал през 1897 година.

На 13 януари в Свищов ще започне тридневна празнична програма, посветена на годишнината от рождението на писателя.

В събитията ще се включат представители на редица културни и образователни институции, обединени от идеята да изразят своята признателност към Щастливеца.

Честванията ще стартират с тържество по случай патронния празник на Свищовската професионална гимназия "Алеко Константинов" . Следобед, от 15.30 часа, в Гербовата зала на община Свищов ще се проведе пресконференция с лауреата за 2019 г. и журито на Международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко". В 17:00 ч. от къща музей "Алеко Константинов" ще започне традиционното факелно шествие до паметника на Алеко в градската градина, където в 17:30 часа ще се проведе ритуал по полагане на цветя. Тържественото честване на 157 години от рождението на Алеко Константинов ще започне от 18:00 часа в салона на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856", където ще бъде връчена и наградата на лауреата в конкурса за къс хумористичен разказ "Алеко".

Водещи

Най-четени