Отвличането на Лара Банева вероятно е поръчка от чужбина 08.03 | 08:30

Това смята Ваньо Танов

От Елена Кирилова

Отвличането на Лара Банева вероятно е поръчка от чужбина, заяви в ефира на БНТ Ваньо Танов, шеф на агенция "Митници”.

Танов обясни, че се надява силно отвличането на дъщерята на Евелин Банев - Брендо да е акт на международната организирана престъпност.

Ако е дело на българския подземен свят, това означава, че са преминати всякакви граници и това не е добре за България, твърди той.

По думите на шефа на агенция "Митници” става дума за изключително тежко престъпление, защото децата не могат да изберат родителите си и не могат да носят отговорност за техните постъпки. Съветът на Танов е да се изчакат няколко дни и да се види какви са мотивите за отвличането на 10-годишната Лара.

Според Ваньо Танов влизането на България в Шенген има единствено политическа стойност. Той смята, че неприсъединяването на страната към Шенгенското пространство може да се окаже "глътка въздух”. Причината за това е, че в момента Европа се намира в тежка икономическа криза, която би се стоварила върху България.

Танов смята, че неприсъединяването ни означава по-голяма гаранция за сигурността на страната. Шефът на агенция "Митници” смята, че присъединяването на страната би довело до връщането и засилването на контрабандните канали към вътрешните граници на България.

" Влизането в Шенген означава оттегляне на граничния контрол на вътрешните граници”, обясни той.

Това означава, че всички мерки, взето срещу контрабандата до момента, ще отидат на заден план, а границите на България с Гърция и Турция ще станат по-уязвими.

"Митническата администрация осъзнава всички тези факти и е силно мобилизирана в условията на тази ситуация да работи с удвоени усилия, за да се изпълнят приоритетните задачи, които имаме очертани”, коментира Танов.

Водещи

Най-четени