Отдава ни се шанс за нов газов коридор 21.11 | 21:39

България подкрепя идеята за изграждане на общ енергиен пазар на Централна Европа

От Мая Александрова

Унгарския външен министър Янош Мартони предложи на българсия си Колега Кристиан Вигенин, който е на посещение в Будапеща, да се обмисли идеята за изграждане на газов коридор, свързващ България, Гърция, Румъния и Унгария. По думите на Мартони газовата връзка може да бъде алтернатива на замисления проект Набуко.

Вигенин увери домакина си, че България подкрепя идеята за изграждане на общ енергиен пазар на Централна Европа, който да се разшири към региона на Югоизточна Европа.

"Споделяме разбирането, че съгласуваната външна енергийна политика на ЕС, която се основава на разнообразяване на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, може да бъде основна предпоставка за енергийна сигурност", каза Вигенин.

Той посочи още, че в средносрочен план се цели постигане на енергийна независимост и ефективност.

"Изграждането на интерконекторните връзки с Румъния, Турция, Сърбия и Гърция са предмет на интерес и последователни действия от нашата страна", каза Кристиан Вигенин.

Той благодари за помощта, която Унгария ни оказа по проблема с бежанците от Сирия.

По-късно българският външен министър разговаря и с председателя на унгарския парламент Ласло Кьовер, на когото благодари за подкрепата за българското малцинство в страната.

Най-четени