Отиде си майсторът на грима Димитър Коклин 03.11 | 16:13

76-годишният Коклин е създал чертите на стотици образи в киното, театъра и телевизията

От Теодора Кокаланова

Почина Димитър Коклин. Големият майстор на грима си отиде на 76 години. Тъжната вест бе потвърдена от PR екипа на "Шоуто на Слави", информира в. "24 часа".

Коклин е създал чертите на стотици образи в киното, театъра и телевизията. Четката му е превръщала актьорите в герои в над 40 филми и сериали - "А бяхме млади", "Петимата от Моби Дик", "Боянският майстор", "Адаптация", "Денят не си личи по заранта", "Маргарит и Маргарита" и още много други. 

От 2000 до 2006 година работи в "Шоуто на Слави", част е бил и от "Хъшове" и "Каналето". "В театъра гримьорът може да работи като скулптор, но в киното трябва да действа като живописец, защото близките планове са безпощадни", твърди Коклин.

Димитър Коклин е роден на 3 септември 1938 г. в София. Баща му е белоемигрант с аристократичен произход. Заселва се е у нас по време на Гражданската война в Русия. Димитър Коклин завършва техникума за художествени занаяти в София.

В студията за игрални филми се записва на курс за гримьори. След приключването му печели конкурс и остава да работи в киното. Първата му самостоятелна работа е във филма "Веригата" на Любомир Шарланджиев.

Поклон пред светлата му памет! 

Водещи

Най-четени