Откриха хеликоптерна площадка на болница "Света Екатерина" 05.02 | 12:30

Това е част от изграждането на въздушна помощ у нас, с оглед на това, че само преди броени дни дойде първият медицински хеликоптер от общо 6 такива

От iNews.bg

Откриха хеликоптерна площадка на болница "Света Екатерина". Това е част от изграждането на въздушна помощ у нас, с оглед на това, че само преди броени дни дойде първият медицински хеликоптер от общо 6 такива.

Изграждането на тази площадка е доказателство за общия ни стремеж да подобрим българското здравеопазване. Това заяви здравният министър Христо Хинков при откриването на площадката.

По думите му това е национален приоритет, тъй като въздушната помощ може да е животоспасяваща за пациенти, които се нуждаят от специализирано лечение.

Предстои лицензирането на нови вертолетни места за излитане и кацане. За едно вертолетно летище струва до 120 хиляди лева, а общо такива летища ще бъдат направени общо 25.

"В почти всяка област болниците ще могат да приемат такъв медицински хеликоптер", заяви министър Хинков.

Очаква се до две седмици да бъде открита и площадката на болница "Лозенец". Продължават усилията и за лицензиране на вертолетни площадки и от частни болници.

В обхвата на първата машина обхваща Плевен, Монтана, Благоевград, Пазарджик, София.

Преценката къде да бъде закаран пациента, няма значение дали е частна или държавна болница. Ще се гледа състоянието на пациента и направения му триаж, обяви зам.-министърът Гетов.

Водещи