Отменено е бедственото положение в Перник 23.05 | 12:43

В града е регистрирано наднормено запрашаване на въздуха

От Андриян Георгиев

Със заповед на областния управител Иво Петров е отменено бедственото положение в Пернишка област от 12 ч. днес (23 май).

В сградата на областната администрация е разкрит информационен център, който ще оказва съдействие на гражданите при попълване на молби за обезщетения.

Очаква се да бъдат изпратени няколко фургона от МВР, съобщи Иво Петров, цитиран от БТА. Уточнява се броят на хората, останали без подслон, на които евентуално ще бъде необходим временен.

БЧК е заявила готовност да поеме грижата за 20 бедстващи.

Комисията по бедствия и аварии е готова още от вчера да приема документи и формуляри за възстановяване на пострадали сгради. С приоритет са болници, детски градини и училища. Ако се налага, комисията е готова да заседава и извънредно. За някои от детските градини е необходимо повече време за възстановяване. 

Част от децата от градините в много лошо състояние ще могат да се преместят в други детски градини.

В бюджета за 2012 г. има предвидени 85 милиона лева  за бедствия и аварии, посочи вицепремиерът Симеон Дянков. 

Осем екипа работят активно по установяване на щетите от земетресението.

Междувременно стана ясно, че вчера в Перник са измерени наднормени стойности на фини прахови частици във въздуха, съобщават от Изпълнителната  агенция по околна среда.

При автоматична измервателна станция "Шахтьор" в града е регистрирано превишение на средноденонощната норма на фини прахови частици под 10 микрона във въздуха от 1,28 пъти.

Водещи

Най-четени