Земетресението е засегнало 60% от сградния фонд на Перник 22.05 | 20:10

Предвижда се до утре (23 май) в 7 часа да бъде отменено бедственото положение в областта

От Андриян Георгиев

По думите на кмета на Перник Росица Янакиева от трусовете е засегнат 60% от сградния фонд на Перник. 

Предвижда се до утре (23 май) в 7 часа да бъде отменено бедственото положение в Пернишко, каза областният управител Иво Петров, цитиран от агенция "Фокус".

В община Перник са получени 300 сигнала за щети, а в община Радомир – 90. От утре започват да се приемат молби на граждани за кандидатстване пред Междуведомствената комисия за обезщетяване. 

Връзката Владая - Гюешево е нормална, движат се всички влакове, е казал пък заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов по време на последното заседание на Кризисния щаб в Перник.

Установени са леки напуквания на мазилката на жп гарата в Перник, комините на сградата са непокътнати. Състоянието в Радомир е по-добро.

От утре териториалните поделения на "Български пощи" възстановяват нормалния режим на работа. 

Валери Борисов увери, че министерството ще окаже всякаква подкрепа, ако това се наложи в следващите часове.

На 50 лица е осигурен временен подслон в общинската болница, въпреки че няма официално подадени жалби за разрушени сгради в община Перник, заяви кметът Росица Янакиева, цитирана от БТА.

Осигурени са 5 палатки от пожарната за жители на село Витановци по искане на кмета му.

Тежко е състоянието на жилищните и обществените сгради в село Дивотино.

Детските градини на територията на община Перник не са в  състояние да приемат деца в утрешния ден.  

Управителят на ВиК-Перник Искра Златанова информира, че помпените станции "Крепец" и "Извора" са спрени. Помпените станции в селата Друган и Стефаново ще покрият нуждите за община Радомир. 

Началникът на РЗПАБ - Емил Марков съобщи, че е пострадала сградата на пожарната в Перник и служителите ще бъдат преместени в базата в квартал "Калкас".

Около 50 адреса за спешна помощ от сутринта досега са подадени в Спешна помощ. Пациентите на хемодиализа са пренасочени към 5-та градска болница и "Пирогов" в София.

От близо два часа ТЕЦ "Република" произвежда ток, а до няколко часа ще бъде възстановено топлоподаването, съобщи управителят на "Топлофикация" Стойчо Василев.

Кметът на община Ковачевци Васил Станимиров информира, че 3 къщи в с. Ракиловци са с конструктивни напуквания и има една срутена къща в с. Калище. 

Няма данни за аварии на строителните обекти в община Перник и община Радомир, съобщи Васил Мариянов от РДНСК.

Утре около 2000 ученици ще се явят на матури и изпити след 7-ми клас в област Перник, съобщи директорът на Регионалния инспекторат Ваня Коконова. 

Водещи

Най-четени