Отново трудно начало на работния ден за депутатите 06.12 | 10:27

Народните представители ще работят извънредно следващата седмица

От Ивелина Георгиева

Петъчното заседание на парламента започна трудно. В началото на пленарния ден системата за отчитане на регистриралите се депутати не работеше.

В тази връзка председателят на Народното събрание Михаил Миков разпореди квесторите да преброят присъстващите в зала за проверка на кворума.

Веднага след разпореждането депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала под претекст, че колегите им от ДПС също били станали от местата си.

След като се установи, че няма нужния кворум, Миков даде 30 минути почивка за втори опит на събиране на депутатите.

След края на почивката депутатите успяха да съберат точно 121 регистрирани, колкото са необходими, за да започне заседанието. В залата присъстваха народните представители от БСП, ДПС и "Атака", а опозицията от ГЕРБ влезе веднага след регистрацията.

Михаил Миков откри пленарния ден и заяви, че от няколко часа медиите гърмят с новината за починалия южноафрикански президент Нелсън Мандела.

Миков каза, че всички, които изразяват скръбта си за Мандела, са категорични за едно – че той е ревностен и неуморим борец за правда и вдъхновяващ лидер.

Председателят на Народното събрание поздрави и всички, които празнуват на днешния празник – Никулден, и са закриляни от св. Николай Чудотворец.

По предложение на депутата от БСП Атанас Мерджанов депутатите приеха да работят извънредно в понеделник и вторник следващата седмица, за да могат да продължат с гласуването на второто четене на Закона за държавния бюджет.

Пленарният ден започна с обсъждане на внесеното от ГЕРБ искане за оставката на Мая Манолова като заместник-председател на парламента.

Водещи

Най-четени