Отпадат някои ограничения заради шапа 13.01 | 11:35

EK се съгласи с исканията на България

От Любомир Тасев

Европейската комисия е разрешила да отпаднат част от наложените в седем области на България ограничения заради шапа по селскостопанските животни. Това каза пред Агенция "Фокус” генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов.

В сряда Постоянният комитет по здравеопазване на животните към ЕК е одобрил всички искания на България, допълни той.

От днес промишлените свинекомплекси на територията на Бургас ще могат да колят угоените животни в кланиците в останалите шест области с ограничителни мерки заради шапа - Варна, Сливен, Шумен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

В случая ще се ползват кланиците в Шумен и във Варна (попадащи в зоната с ограничения).

Месото обаче ще може да се реализира единствено в Бургаско и в шестте области.

Войнов уточни, че до вчера тези свинекомплекси са нямали право да извършва клане на животни заради шапа.

Европейската комисия е разрешила и животните от шестте области да бъдат клани на същата територията, като продукцията ще може да се реализирала в цялата страна, поради отдалечеността от огнището на шап.

Млякото от шестте области също ще може да се реализира в цялата страна.

Единствената забрана за шестте области, която остава, е за придвижването на живи животни към останалата част на страната. Ограничението важи и за семенна течност, ембриони, яйцеклетки, рога, копита и кожи.

С отпадането на тежката за предприятията ограничителна мярка месните и млечните продукти, произведени в шестте области, ще могат да се пласират навсякъде в страната.

Произведените в Бургаско продукти обаче ще могат да се продават само в областта и другите шест области.

Изключение се прави само, ако суровините за производството на продуктите са от Европейския съюз.

Тогава предприятията ще могат да транспортират и реализират стоката навсякъде в страната. За целта обаче ще трябва да се представят документи за произход на суровината.

Водещи

Най-четени