Отпускат близо 100 млн. лв. за социални услуги в Благоевград 28.10 | 15:17

Средствата са по линия на стратегията за развитие на социалните услуги в областта до 2015 г., разработена съвместно със специалисти от УНИЦЕФ

От Силвия Стоядинова

Около 98 млн. лева за развитие на социалните услуги в 14-те общини на Благоевградска област през следващите пет години предвижда областна стратегия, която бе представена и приета днес на заседание на областния съвет за развитие. В заседанието участие взеха областният управител на Благоевград Валери Смиленов, кметове и заместник-кметове на общините в областта.

Стратегията за развитие на социалните услуги в областта до 2015 г. е разработена съвместно със специалисти от УНИЦЕФ. Според представителя на организацията в нашата страна Пламен Тодоров областната управа и екипът са подготвили добра програма за развитие на социалните услуги според европейските стандарти, като са обхванати всички рискови групи.

Областният съвет за развитие обсъди също подготовката на общините за зимата и за поддържането на пътната мрежа в зимни условия. Според заместник-кмета на Благоевград арх. Георги Скрижовски общината няма проблеми в това отношение.

Кметът на община Банско Александър Краваров също заяви, че имат готовност за посрещане на зимата, но очаква и финансова подкрепа от местните фирми за решаване на специфичните за сезона проблеми, тъй като смята, че предвидените 120 000 лева са недостатъчни.

За проблеми алармират и от община Гърмен, където отпуснатите 56 000 лева вече са били похарчени и сега се трупали задължения.

Областният управител на Благоевград Валери Смиленов се ангажира да потърси на правителствено и министерско равнище помощ за решаване на някои от поставените проблеми.

Най-четени