Официално: Фидосова била диригентът в Комисията за конфликт на интереси 17.01 | 11:39

Парламентът прие доклада за тефтерчето на Филип Златанов

От Ивелина Георгиева

Ексдепутатът от ГЕРБ Искра Фидосова е ръководила еднолично уж независимата Комисия за установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Този факт получи официално признание от парламента, след като депутатите приеха доклада на временната комисия за тефтерчето за политически поръчки на бившия шеф на ведомството Филип Златанов.

Скандалът около КПУКИ избухна, след като прокуратурата оповести съдържанието на черния бележник на Златанов. В него са записвани поръчки, които комисията е трябвало да изпълнява. Те са имали за цел ведомството да нанася удари на неудобни членове на ГЕРБ, както и на политически противници. В бележника са записани инициалите Ц. Ц. и И. Ф., като се смята, че те са на зам.-лидера на политическата сила Цветан Цветанов и на бившия депутат Искра Фидосова. 

Съдържанието на доклада предизвика разпалени дебати в пленарната зала. 

Хората на Бойко Борисов поискаха да видят печално известното тефтерче. 

Екатерина Заякова от БСП им обясни, че то се намира в досъдебното производство и прокуратурата е дала възможност на всеки от членовете да отиде и да се запознае с него. Социалистката посочи, че Златанов почти еднолично е управлявал комисията.

Според нея най-положителните последици от работата на временната комисия са оставките на Искра Фидосова и Филип Златанов.

"Ако не бе излязла истината наяве, Фидосова щеше да седи все още на първия ред в парламента, а Златанов – да изпълнява нарежданията на първия", коментира червеният депутат. 

По думите ѝ от въпросното тефтерче е лъснала уродливата истина за предишното управление на страната.

От работата на комисията сме длъжни да си направим някои изводи, каза Мустафа Карадайъ от ДПС. "Злото, наречено ГЕРБ, е щампата и моделът на управление, който гледахме през последните години. Тези абревиатури Б. Б., Ц. Ц. ли са моралните стожери на нашето общество", попита той.

"За тези три години и половина в нашата родина се е случвала фидосовщината, цветановщината, бойковщината, герберщината", каза Карадайъ като извод от работата на временната комисия.

Водещи

Най-четени