Официално отказ от "Бургас-Александруполис" не е получен 16.02 | 14:11

Българската страна не е уведомена от Русия

От Кремена Бедерева

Българската страна не е била уведомена официално за една позицията на Русия за оттегляне от проекта "Бургас - Александруполис", заяви министърът на финансите Симеон Дянков след края на заседанието на Министерски съвет (МС).

"Нито писмено, нито по друг начин българската страна не е уведомена", допълни министърът, цитиран от БТА.

Дянков припомни, че българската позиция е да се изчака оценката за въздействие върху околната среда на проекта, подготвяна от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Днес ще има среща на проектната компания и в дневния ред на срещата няма точка за обсъждане на евентуалния отказ на Русия от проекта.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков от своя страна каза, че ако руската страна е стигнала до извода за необходимостта да се откаже от проекта, вероятно ще предприеме стъпки да уведоми и другите партньори.

По думите на министър Трайков, ако има отказ на Русия, това би означавало, че проектът няма да се случи и то не по вина на България.

iNews припомня, че тази сутрин вестник "Ведомости" излезе с информация за евентуален отказ на руската страна от проекта за нефтопровод през Черно море, който да акустира в Бургаския залив и да заобикаля турските проливи. 

Българската страна е резервирана към проекта най-вече поради екологични съображения.

В Бургаския регион дори преди две години се проведоха няколко местни референдума по въпроса за сторежа на тръбата. 

 

 

 

 

Водещи

Най-четени