Оценка Среден (3) получи държавата от децата 15.04 | 14:41

За втора поредна година от Национална мрежа за децата попълниха бележника

От Елена Коцева

Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата? Тази година оценката е Среден (3), която поставиха от Национална мрежа за децата при представянето на доклад, който разглежда изпълнението на поетите от държавата ангажименти към децата и техните семейства в пет основни области: общи принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето, семейна среда и алтернативни грижи, здравеопазване, образование и детско правосъдие.

Разгледан е напредъкът в изпълнението на 40 отделни ангажименти. Изборът на темите и ангажиментите е основан на подробен преглед на всички национални стратегии, планове и програми, засягащи политики или мерки, свързани с децата. Анализът в Бележника е развит на базата на данни и факти, предоставени от държавните институции и медии.

Според критерия Общи принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето поставената оценка е Среден (2.71). Атмосферата за семейната среда и наличието на алтернативни грижи се оценяват малко по-високо - Среден (2.93), а здравеопазването е направо катастрофално - Слаб (2.38). Образованието получава оценка Среден (3.00), а детското правосъдие Среден (3.44).

Освен че проследява доколко тези ангажименти са изпълнени, Бележникът дава и препоръки за конкретни мерки, които биха могли да подобрят живота на децата у нас. Част от препоръките се отнасят до неотложни действия, които трябва да бъдат предприети, смятат от Национална мрежа за децата.

Те настояват да се формира фигурата на Омбудсман за детето, който да следи за спазването на правата на децата. Да се развие мрежа от достатъчно на брой форми на грижа за отглеждането на деца и подкрепа на родителите, както и да се увеличи броят на социалните работници и да се подобри качеството на социалната работа. Освен това са нужни центрове за майчино и детско здраве във всички области, както и развитие на мрежа за психиатрична помощ и подкрепа за деца и млади хора в цялата страна;

Има спешна нужда и да се формират стандарти за превенция на изоставянето на бебета, както и да се премахне възможността за разсиновяване и практиката "тайна на осиновяването". Развитие трябва да има и при услугите за деца с поведенчески проблеми;

Българското училище има нужда от модернизиране чрез нов закон за образованието, посочват още от Национална мрежа за децата. По отношение на детското правосъдие от НМД настояват за изграждане на специализирани помещения за разпит на деца по определени стандарти, както и въвеждане на регистър на извършителите на сексуални престъпления срещу деца.

Водещи

Най-четени