Очакваме неочакваното – първият сняг няма да ни изненада 14.11 | 14:34

Готови сме във всички области, увериха от АПИ

От Кремена Бедерева

Първият сняг трябва да се появи на 22 ноември. Затова е създадена пълна организация за зимно поддържане на републиканските пътища, фирмите разполагат с достатъчно количество от материалите за поддържане като сол и химикали.

Това каза на пресконференция в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

За първия сняг сме готови във всички области, каза председателят на АПИ Стефан Чайков. Напълно подготвени за предстоящия сезон са 15 пътни управления.

В някои не е достигната пълна готовност за притежаване на 60 на сто от необходимите материали и представители на АПИ ще продължат да ги проверяват и през следващата седмица. Осигурени са над 3 хиляди снегопочистващи машини, при необходимост има възможност и за допълнителна техника, каза Терзиева. Всички те са оборудвани с GPS.

Още утре ще бъде въведено зимното поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на цялата страна, посочи Терзиева.

Според министъра, ако времето е благоприятно, има възможност да бъдат спестени част от заложените средства за зимна поддръжка – 60 млн. лева, и те да се вложат в ремонт на пътища през пролетта. Ситуационният център на АПИ е с денонощен режим на работа и ще приема сигнали за непочистени или заледени пътища.

Министърът, председателят на АПИ и представител на МВР апелираха водачите да подготвят автомобилите си за предстоящия зимен сезон, като сложат подходящи гуми, и да избягват пътувания при силен снеговалеж.

Водещи

Най-четени