Спете спокойно, София е готова за първия сняг 22.10 | 14:46

10 фирми почистват общинските пътища в столицата

От Цанка Донкова

Фирмите, ангажирани със снегопочистването на столицата, имат наличната техника и са готови за зимата. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на една от снегопочистващите компании.

Общо 10 са фирмите, които работят на територията на Столичната община и почистват общинските пътища.

По договор те са длъжни да имат определен брой техника, както и определено количество соли. Също така трябва да имат готовност, ако се наложи, да сключат допълнителни договори за снабдяване с още техника.

Проверката е установила, че фирмите имат необходимата техника и са снабдени със съответните съоръжения за GPS системата, отбеляза Фандъкова.

"Във всичките 24 района работят денонощно служители от Столичния инспекторат. Фирмите са наясно, че когато почистването не е добро, се налагат строги санкции", подчерта кметът.

За миналата зима общината е разполагала със 18,8 млн. лв. за зимно почистване, от които са спестени половината, така че финансов ресурс за тази зима има, подчерта кметът.

Общо 157 са снегорините, но при нужда фирмите са задължени да увеличат техния брой. Според проверката всяка фирма разполага и с резерв от по няколко машини, допълва БТА.

"Както през миналата зима, така и тази в столицата има 71 точки, на които фирмите ще трябва да разположат снегорини при прогноза за наближаващ снеговалеж. Новото е, че ще се създадат нови точки в районите, където се строи метрото – в "Дружба" и "Младост", и при строежа на кръстовището на две нива при Семинарията, защото движението там ще бъде затруднено", информира кметът на София.

Водещи

Най-четени