Още не е ясно кои страни от ЕС отварят трудовите пазари за българи 03.01 | 15:26

Говорителят на ЕК не потвърди дали Италия маха ограниченията

От iNews.bg

До края на тази седмица (2-8 януари) Европейската комисия (ЕК) ще обяви кои държави ще отворят трудовите си пазари за българи и румънци. Това стана ясно от обедния брифинг на Комисията в Брюксел.

На този етап девет са държавите, които са подали нотификации за удължаване на ограниченията до 1 януари 2014 година, разкри говорителят на ЕК Раян Хийт. Сред тях са Великобритания, Ирландия, Германия, Франция, Люксембург и Белгия. Искания са поискали още Малта и Холандия.

В своето изброяване Хийт спомена и Италия, а по-късно уточни, че ще направи проверка затова дали Италия ще удължи ограниченията.

Само преди дни се появиха съобщения, че Рим смята да отвори напълно трудовия си пазар за българи и румънци от тази година.

До края на 2011 година страните от ЕС трябваше да обявят пред Европейската комисия дали ще удължат ограниченията за работници от последните държави, прието в общността през 2007 година. На този етап 11 са държавите, в които българите и румънците могат да се трудят без никакви ограничения, коментира днес (3 януари) Раян Хийт. 

В своите нотификации страните трябва да опишат основанията за ограниченията и да дадат ясни доказателства, че включването на българските и румънските работници ще доведе до отрицателни последици за икономиката.

Най-четени