Още разкрития за убийството в София (ОБЗОР) 23.01 | 21:00

Повдигнати са обвинения срещу тъщата и съпругата на жертвата Пейо Пеев, който беше открит удушен и запален в кола край хижа „Алеко” на Витоша

От iNews

Още разкрития за майката и дъщерята, обвинени за убийството на 44-годишния Пейо Пеев, който беше открит удушен и запален в кола край хижа "Алеко” на Витоша. 54-годишната Красимира Трифонова обвинила свой колега за сексуален тормоз,  а дъщеря ѝ Габриела Пеева участвала в парламентарните избори през ноември 2021 година като част от бургаската листа.

Въпросителните около историята на двете жени стават все повече. Красимира е дългогодишен дипломат и бивш консул на България в Тайланд. През 2010 година името на неин колега, посланикът в азиатската страна Камен Величков, е замесено в скандал за сексуален тормоз. Обвинява го самата Красимира, с която работят заедно. Трифонова подава жалба, в която твърди, че мъжът я преследвал от встъпването му в длъжност през 2008 г. Така той е премахнат от поста, а дипломатическата служба е закрита.

Дъщеря ѝ Габриела е добре позната в Бургас, където живеела. Жената работила в общината в отдел "Превенции и младежки политики”. През ноември 2021 година участва в парламентарните избори като част от листата на "Продължаваме Промяната” от МИР-Бургас. Водач на листата е Константин Бачийски. Потърсен за коментар, той потвърди пред NOVA,  че Пеева подава заявление за участие в изборите, тъй като е била курсист в така наречените  "Харвардски курсове”. Според източници на NOVA тя създала в редиците на ПП сериозно разцепление. Заради нея е инициирана и среща с лидера на партията Кирил Петков, на която той лично присъства. Стигнало се и до премахване на член от формацията. От ПП публикуваха във Facebook позиция, в която се разграничиха от Пеева.

"Във връзка с многобройните публикации около бруталното престъпление от вчера, бихме искали да дадем няколко пояснения. На първо място - искрени съболезнования на близките на Пейо Пеев и съжаления за това, че подобни случаи въобще са част от нашия живот. Габриела Славова не е член на политическа партия "Продължаваме Промяната”. Присъствала е на учредителното събрание на партията и е била на последно място в бургаската листа на ПП на първите за нашата политическа сила избори през 2021 г.”, отбелязват от формацията.

От ПП напомнят, че бруталното престъпление няма нищо общо нито с политиката като цяло, нито с политическата дейност на конкретните извършители. И поставянето на случая в подобен контекст политизирало излишно и без това трагичния случай.  "Убедени сме, че никой няма полза от това”, пишат още от ПП.

Според близки на починалия Пейо Пеев Габриела, под натиска на майка си, не позволявала на мъжа да има контакти с детето си. "Не знам точно колко често го е виждал. Знам само, че водеше дълга битка за това да признае детето и да има контакти с него. Защото те не желаеха това дете да бъде припознато от него. Не желаеха той да получи родителски права. Такива фамилни конфликти - тъщи, свекърви, са доста често срещани. И си представях, че това е просто една много обсебваща майка, която явно иска нещо много специално за дъщеря си. Той твърдеше, че майка ѝ редовно я манипулира, че тя по някакъв начин влияе на отношенията им”, твърди Лора Минева, близка на убития.

Жената на жертвата и нейната майка са основните обвиняеми по делото. Според разследването те първо са го удушили в колата му, а след това са опожарили автомобила в гориста местност.  Късно в понеделник съдът пусна съпругата на Пеев под домашен арест, за да гледа децата си. Днес обаче сагата се заплете с разказа на бившия депутат Велико Минков. Той твърди, че детето е негово, а преди месеци е получил заплахи от обвинената Габриела Пеева.  Пред NOVA той разказа, че полага усилия да бъде записан като баща на 4-месечното бебе още преди то да се роди. "Тогава не беше съпруга на Пейо Пеев. Съпруга му стана 3 седмици преди раждането на моя син”, подчерта Минков.

Според него бракът е сключен с конкретна цел. "Да бъде прекратена възможността аз да бъда вписан в акта за раждане”, посочи Минков.

Габриела има и по-голямо дете, на 6 години, от убития Пейо. По разказ на Минков той също се е борил за родителски права. "Той системно беше лишаван от възможността да вижда това 6-годишно дете. Доколкото знам, една от причините да се склони на този брак е вярата, че ще може да вижда детето си и да му бъде пълноценен баща”, категоричен е Минков.

Така юридически баща и на двете деца на Габриела се води Пейо Пеев. Защото според българското законодателство по презумпция - след сключване на граждански брак, съпругът е баща на децата. А процедурата по оспорване продължава с години. "Дори да е осъдена на лишаване от свобода, от затвора майката може да води делото, да възразява, да обжалва до последната инстанция. И, както сега детето е на 4 месеца, до приключване на делото, то вече може да е на 4 години”, обясни адвокатът Пламен Борисов.

Вчера съдът остави Красимира Трифонова с най-тежката мярка "задържане под стража”. А Габриела Пеева пусна под домашен арест, за да се грижи за децата си. Поставена ѝ е и електронна гривна.  "Разследването е в начален етап. Разбира се, прокуратурата ще внесе искане за вземане на постоянна мярка за авторите на това брутално деяние”, посочи Живко Коцев, главен секретар на МВР.

На адреса, където Габриела Пеева трябва да изтърпява мярката си, на екипа на NOVA не отвори никого. По информация на наши източници децата в момента са при роднини. Съседите казват, че не познават семейството. "Имаше полиция преди дни, но дори не знам какво се е случило”, твърди съседът Христо.   

Месеци преди убийството на Пейо, Велико е получил заплахи от Габриела. "Каза ми нещо като: "Омразата ли, завистта ли са ти стиснали гърлото и кислород не минава в никоя посока. Разбирай го както искаш”, твърди мъжът.

Той вече е дал и показания пред полицията. "Мен ме тревожи бъдещето на детето ми. Не съм го виждал вече четири месеца”, посочва Велико. Габриела обаче избира да сключи брак с Пейо, който също е бил лишаван от възможността да вижда детето си, предаде НОВА.

Водещи