ПСС призовава гражданите за информация за изчезналите младежи 20.05 | 09:25

Остават малко непретърсени райони

От iNews.bg

Планинската спасителна служба се обръща с призив към гражданите за информация за изчезналите трима младежи: Умоляваме всеки, който в събота, 17 май, е видял някъде в планината тримата младежи, или разполага с информация за тях, незабавно да подаде сигнал на тел. 02/963 20 00.

Малко са и непретърсените райони в обсега, където се предполага, че се намират тримата, които подадоха сигнал, че са се загубили на 17 май вечерта в Стара планина. Това каза Кирил Русев, директор на ПСС към БЧК. По думите му, теренът е много сложен, но в района има вода и стига да има воля човек може да оцелее дълго време.

"Условията не са толкова лоши, вчера беше хубав, топъл ден. Най-важното е, че в този район има вода навсякъде. Няма храна, но стига да има воля, човек би могъл да оцелее доста дълго време и да няма наранявания, да е здрав. Те не се намират в най-високата част на планината, в долния пояс са някъде. Не мога да твърдя, че би могъл човек да измръзне, но да се охлади, да му е студено през нощта, без добра екипировка – да. Точно в този район сме имали не един случай на изгубени туристи. Някои са завършвали добре, имаме случаи след дни намираме хората, но има и случаи, в които доста дълго продължава издирването – точно в този район", каза Русев.

Той допълни, че ПСС към БЧК разполага с всички средства, които използват техните колеги в европейските служби, предаде агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени