Павлова пред почетните консули: Заедно успяхме да поставим пред ЕС темата „Западни Балкани“ 22.05 | 15:43

София бе домакин на първата среща на дипломатически и бизнес представители от Югоизточна Европа

От iNews.bg

Министри, посланици, почетни консули и други представители на дипломацията и бизнеса от страните от Югоизточна Европа се събраха днес на първата по рода си среща, организирана от Асоциацията на почетните консули в България. Събитието беше под наслов "Ролята на почетните консули за подобряване на бизнес климата и насърчаване на културна сплотеност на Балканите". Почетни гости на събитието бяха Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС, Тодор Стоянов, зам.-министър на външните работи и Николаос Маргарополос, главен секретар на Международната федерация на консулите (F.I.C.A.C.). Маргарополос връчи официално златната F.I.C.A.C. емблема на Асоциацията на почетните консули в България, която удостоверява пълноправно членство в Международната федерация на консулите.

"Балканите са основен приоритет на българското европредседателство, затова и подкрепата, която получаваме от Асоциацията на почетните консули в България е от изключителна важност. Всички ние обединяваме усилията си в посока промотиране на региона и осигуряване на икономическо, културно и социално развитие. Заедно успяхме да поставим темата за страните от Западните Балкани на дневен ред за Европейския съюз. Предстои още много работа, но ние се радваме, че приоритетите на Австрия, страната, която ще поеме председателството след нас, до голяма степен съвпадат с нашите", каза Лиляна Павлова.

На срещата бяха обсъдени важни въпроси за ролята на почетните консули и консулската дипломация в днешната реалност, добри практики за промотиране на културна сплотеност и усилията на консулите в посока подобряване на бизнес климата на Балканите. Кратки презентации направиха и Живко Груевски – почетен консул на Канада в Македония, Стамен Янев – изпълнителен директор на БАИ, Левон Хампарцумян – главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк и проф. Иван Тодоров – почетен консул на Антигуа и Барбуда в България.

"Осигуряването на по-добри бизнес условия на Балканите е изключително важно за перспективното развитие на страните от Югоизточна Европа, а ролята на почетните консули е основополагаща. Тази среща е една възможност да поставим ясни цели и да се уверим, че гледаме в една посока – а именно за подобряване на бизнес климата и промотиране на културна сплотеност на Балканите", каза Борислав Боянов, председател на Асоциацията на почетните консули и почетен консул на Малта в България.

Работната среща завърши с оживена дискусия между всички над 100 участници в събитието. Своето мнение изказаха както дипломати, така и представители на бизнеса от страните от Югоизточна Европа.

Зам.-министърът на външните работи Тодор Стоянов добави още: "Благодаря на почетните консули за подкрепата, насочена към българското председателство на Съвета на ЕС, както и за усилията за подобряване на културните, икономическите и социално-икономическите връзки между страните от Югоизточна Европа и осъществяването на активна двустранна дипломация."

Водещи

Най-четени