Пак ни отлагат за Шенген 23.02 | 11:25

В сегашното съобщение не се посочват причини за промяната

От Кремена Бедерева

Разширяването на Шенген отпада от предстоящия дневен ред на предстоящото заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 7 и 8 март в Брюксел, съобщиха от съвета, предаде БНР.

В началото на годината, от Ирландското председателство на ЕС разпространиха програма, която според темата за разширяването на пространството "Безграничен контрол с България и Румъния”, беше залегнала в дневния ред на това заседание.

В сегашното съобщение не се посочват причини за промяната.

Холандия, която бе основният противник за влизането на България и Румъния в Шенген, даде да се разбере, че вече е по-благосклонна относно приемането им в пространството.

От своя страна румънският премиер Виктор Понта обяви, че решението за приемането на България и Румъния в Шенген, което се очакваше да бъде взето през март, "ще бъде повлияно от политическата нестабилност в България", имайки предвид подадената оставка на правителството на Борисов.

"Досега ние не сме се опитвали да се отделим от България", посочи премиерът, докато припомняше, че двете страни вървят в пакет относно влизането в Шенгенското пространство.

През януари пък президентът Росен Плевнелиев обяви, че очакваме тази година България и Румъния да бъдат приети в Шенгенското пространство. По думите му за страната ни присъединяването остава основен приоритет.

Водещи

Най-четени