Пак ни разлюля - този път по-слабо 30.05 | 08:42

Трус, с магнитуд от 3,2 по Рихтер, бе усетен малко след 8.30 часа

От Кремена Бедерева

Земетресение, с магнитуд от 3,2 по Рихтер отново бе регистриран в страната ни. Проф. Николай Милошев, директор на Геофизичния институт към БАН, съобщи в ефира на bTV, че трусът е на същото място и с дълбочина 15 км.

Няма отключване на друго място или друго земетресение.

Според Европейския сеизмологичен център пък трусът е с магнитуд от 3,3 по Рихтер. Земетресението е регистрирано на 31 км от София, на 12 км от Перник.

Трусът е станал в 8.36 часа.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че земетресението е усетено на територията на областите София и Перник. Трусът е с епицентър на около 25 км в югозападна посока от гр. София, на територията на страната. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

Земетресението се усети в студиото на телевизията, докато се провеждаше интервю със специалистите по темата със зачестилите трусове в страната. Водещият разговаряше с психолога Христо Момов, геолога Александър Радулов и проф. Николай Милошев във връзка със земетресенията у нас.

По време на интервюто в студиото се усети люлеене, което провокира вниманието на гостите в ефира. Проф. Милошев се свърза директно с Геофизичния институт към БАН, откъдето му съобщиха, че за труса и неговия магнитуд.

Сеизмолозите посъветваха, че най-добрата терапия за хората е да се съсредоточат върху това, което им предстои - да оправят къщите си, да се погрижат за по-малките и болките, а не да изпадат в паника.

Според специалистите вторичните трусове са нормално явление. "Трябва да свикнем с мисълта, че живеем в сеизмична зона и да се научим да реагираме в кризисни ситуации", посъветва психологът Христо Момов. Според него е добре децата да бъдат тренирани за реакция при кризисни ситуации от най-ранна възраст.

"Ние не разиграваме подобни ситуации и е нормално да изпаднем в шок и паника, когато ни се случи нещо", коментира психологът. Той даде за пример в това отношение Чили, където над половин милион души участваха в учение за реакция при земетресение и цунами.

Вторичните трусове в България след голямото земетресение от 22 май ще продължават повече от месец. "Затихването не е линейно", обясни проф. Николай Милошев. Именно това е и причината едни трусове да се усещат по-силно, други по-слабо, уточни специалистът. По думите му това, че повече от седмица не е регистрирано по-силно земетресение от първото на 22 май, което беше с магнитуд от 5,8 по Рихтер, е показателно, че трусовете затихват.

Проф. Милошев се опита да успокои перничани, които се страхуват, че след земетресението от вчера (29 май) в Италия, ще последва и трус в България. "Не може да се прави аналогия с Италия", смята Милошев

iNews припомня, че вчера - 29 май, земетресението с магнитуд от 3,8 по Рихтер разлюля Западна България. Земетресение бе с епицентър на около 20 км. в югозападна посока от София и бе усетено на територията на област Перник и област София.

Земетресението бе усетено и в София, като много хора са почувствали поклащане, лампите по таваните са се разлюлели, особено в апартаментите на по-високи етажи.

Секунди след труса Facebook се напълни с коментари, като преобладаващата част от тях бяха в духа на "Пак друсна, писна ми", "Е, вече свикнах и не обръщам внимание", "То взе да става обичайно".

Имаше обаче и постове на поуплашени хора, особено такива, които са се намирали на високи етажи.

По-късно, в следобедните часове се наложи евакуация на хората от Профсъюзния дом на културата в Перник заради счупване на носеща колона и пукнатините в 14-етажната сграда.

Трусовете в страна продължават почти всеки ден, след 22 май, когато силно земетресение с магнитуд от 5,8 по Рихтер разлюля страната около 3 часа сутринта.

За кратко в части на столицата нямаше електричество. По данни на Геофизичния институт на БАН трусовете са били два - първият точно в 3 часа и силата му е от 5,8 по Рихтер, а вторият - 4,7 по Рихтер, само около 2 минути по-късно. 

В първия час имаше няколко нови труса, като най-силният бе от 3,3 по Рихтер в 3:43 часа. Останалите бяха между 2 и 3 степен по Рихтер. Най-силният трус досега беше в 4,4 по Рихтер в 4:30 часа.

Епицентърът им бе между Перник и село Рударци, на 32 километра югозападно от столицата.

Трусовете продължиха и през следващите дни, като магнитудът и интензитетът им затихваше. Земетресението обаче нанесе сериозни щети в област Перник, като много хора останаха без дом, като дори в момента продължават да спят на палатки.

Водещи

Най-четени