Пак разлюля Перник 23.05 | 15:28

Земетресението е станало минути преди 14 ч. и е било с магнитуд от 3,3 по скалата на Рихтер

От Кремена Бедерева

Земетресението с магнитуд от 3,3 по скалата на Рихтер, е регистрирано днес - 23 май, в 13,57 часа на територията на страната.

Трусът не е усетен в София, но жителите на Перник и Радомир със сигурност са го усетили. Това заяви за БТА Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, география и геодезия при БАН.

Той уточни, че епицентърът на сегашния земен трус съвпада с този на силното земетресение от 5,8 по скалата на Рихтер, регистрирано на 22 март в 3 ч. през нощта в района на Перник.

Оттогава досега сеизмолозите са отчели около 40 последващи земни труса с магнитуд над 2 по скалата на Рихтер, някои от които могат да се усетят от хората. Отчетени са също повече от 100 микроземетресения с магнитуд от 1 и под 1 по Рихтер, които не се усещат, но се регистрират от апаратурата, коментира Милошев.

По думите му по принцип при земен трус от 5,8 по Рихтер последващите трусове могат да продължат със седмици.

Това доказва и второто земетресение, което е последвало след около час. То е било с магнитуд от 3,3 по скалата на Рихтер и е регистрирано в 14,41 ч. на територията на страната, отново с епицентър на около 25 км в югозападна посока от София.

Това съобщиха от главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" при МВР, позовавайки се на Сеизмологичния център на Геофизичния институт на БАН.

Земният трус е усетен на територията на страната. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

Водещи

Най-четени