Пак трус край Перник 29.05 | 10:35

3,8 по Рихтер ни разлюля - земетресението се усети и в София

От iNews.bg

Земетресение с магнитуд от 3,8 по скалата на Рихтер отново разлюля страната. Епицентърът отново е бил край Перник, съобщи за iNews проф. Николай Милошев, директор на Геофизичния институт към БАН.

В момента сеизмолозите обработват информацията, уточни още специалистът.

Земетресение е било с епицентър на около 20 км. в югозападна посока от София и е усетено на територията на област Перник и област София. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд от 3,7 по Рихтер, като епицентърът му е на 27 км западно от София и на 2 км западно от Перник.

Трусът е регистриран в 10:23 часа.

Според Американския геофизичен институт трусът е бил с магнитуд 3,9 по Рихтер.

Земетресението бе усетено и в София, като много хора са почувствали поклащане, лампите по таваните са се разлюлели, особено в апартаментите на по-високи етажи.

Секунди след труса Facebook се напълни с коментари, като преобладаващата част от тях бяха в духа на "Пак друсна, писна ми", "Е, вече свикнах и не обръщам внимание", "То взе да става обичайно".

Имаше обаче и постове на поуплашени хора, особено такива, които са се намирали на високи етажи.

iNews припомня, че на 22 май силно земетресение с магнитуд от 5,8 по Рихтер разлюля страната около 3 часа сутринта.

За кратко в части на столицата нямаше електричество. По данни на Геофизичния институт на БАН трусовете са били два - първият точно в 3 часа и силата му е от 5,8 по Рихтер, а вторият - 4,7 по Рихтер, само около 2 минути по-късно. 

В първия час имаше няколко нови труса, като най-силният бе от 3,3 по Рихтер в 3:43 часа. Останалите бяха между 2 и 3 степен по Рихтер. Най-силният трус досега беше в 4,4 по Рихтер в 4:30 часа.

Епицентърът им бе между Перник и село Рударци, на 32 километра югозападно от столицата.

Трусовете продължиха и през следващите дни, като магнитудът и интензитетът им затихваше. Земетресението обаче нанесе сериозни щети в област Перник, като много хора останаха без дом, като дори в момента продължават да спят на палатки.

Водещи

Най-четени