Паметник на Рейгън ще краси входа на "Южния парк" 31.03 | 09:46

В момента тече конкурс за изпълнител, организиран от Инициативен комитет

От iNews.bg

Бюст-паметник на американския президент Роналд Рейгън ще посреща посетителите на "Южен парк" в София. Плановете са той да бъде монтиран през тази година. За целта тече конкурс, организиран от Инициативния комитет. Това става ясно от сайта на Съюза на българските художници.

Паметникът на Рейгън с височина до 3 метра ще се извисява на входа на Южния парк в началото на едноименната алея в парка.  Бюстът му ще бъде направен от бронз и ще е с височина до 90 см. Той ще бъде върху постамент от камък.

Според изискванията, кандидатите трябва да представят проектите си до 15 април, става ясно от публикуваните документи. На 22 април журито ще ги оцени и ще избере печелившия проект. В срок от три месеца след подписването на договора със скулптура той трябва да монтира паметника.  В журито, което ще оценява предложенията, влизат художници, архитекти, членове на гражданската инициатива, предлагаща паметника, по един представител на Външно министерство и на американското посолство.

Плановете предвиждат скулптурата да бъде открита през септември. За изпълнението и монтажа са предвидени 30 000 лв., събрани от дарения. Председател на инициативния комитет е Константин Арабаджиев, бивш кмет на район "Студентски" от квотата на СДС и настоящ зам.-председател на Комисията за защита на потребителите.

Идеята за поставянето на паметника е на гражданска инициатива с председател Константин Арабаджиев, бивш кмет на район "Студентски" от квотата на СДС и настоящ зам.-председател на Комисията за защита на потребителите.

 

Поставянето на паметника се забавя покрай набирането на средствата, които са от дарение. През февруари 2014 г. тогавашният главен архитект Петър Диков одобрява мястото, а две години по-късно е обявен и конкурсът.

Водещи

Най-четени