Паралиите могат да си отдъхнат - няма да има "данък богатство" 03.01 | 09:00

Въвеждане на 15% данък не е обсъждано, заяви Хасан Адемов

От Гергана Златкова

В правителството не е обсъждано въвеждането на 15% данък за богатите, съобщи в ефира на bTV социалният министър Хасан Адемов. В края на миналата година лидерът на БСП Сергей Станишев съобщи, че партията му има такава идея.

Впоследствие обаче се оказа, че партньорите от ДПС са против въвеждането на диференцирани данъчни ставки.

Министрите обаче не са дискутирали подобна възможност, уточни Адемов.

"Стигането до решение е процес, който трябва да бъде извървян", каза още социалният министър, но уточни, чее това трябва да стане между двете партии зад кабинета. "Позицията на двете политически партии е ясна: тя е строго поляризирана, дискусията продължава", добави Адемов.

Според него сега не може да се говори и за въвеждането на гъвкави условия за пенсиониране, защото това ще постави в риск фискалната стабилност. Това обещание е заложено в предизборната програма на левицата.

"Българският бизнес е този, който трябва да реши проблемите на пазара", коментира Адемов и обясни, че при наличието на застаряващо население и намаляваща раждаемост всяко решение за гъвкаво пенсиониране ще е в нарушение на европейските правила.

По думите на министъра в последните години "пенсионната система се опитва да реши проблемите във всички сфери и стигаме до ситуация, в която пенсионната система е изправена пред ситуация, при която се поставя в риск фискалната стабилност".

"Ако смятате че всяко едно правителство може да изпълни програма, която е за цял мандат в рамките на шест месеца, това означава, че трябва да сме някакви вълшебници, някакви магове. Ако продължим в тази посока, това значи, че искаме да сринем финансовата система. А това правителство няма такива намерения", допълни Хасан Адемов.

Водещи

Най-четени