Адемов: Предвид кризата увеличаването на възрастта за пенсиониране няма алтернатива 20.12 | 21:20

Социалният министър представи отчет за половин година

От Мая Александрова

"През следващата година в социалното осигуряване е необходима политическа воля и постигне на висока степен на съгласие от страна на обществото, социалните партньори и партиите, за да предложим механизъм за увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране".

Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който отчете дейността на екипа си от началото на мандата до сега и представи приоритетите за следващата година.

По думите му увеличаването на възрастта за пенсиониране няма алтернатива при тази тежка демографска картина.

Адемов посочи още, че трябва да се положат максимални усилия за постигане на политики в социалното подпомагане, където реформи не са извършвани повече от 10 години. Идеята е да се оптимизират социалните трансфери и да се направят по-ефективни, защото през последните години всяко правителство увеличава парите за социално подпомагане, но парите на данъкоплатците не се използват ефективно.

"В началото на мандата заварихме бюджет с дефицити в почти всички секторни политики, които трябваше да преодоляваме на първо място с предложения минимален социален финансов пакет, заяви министърът".

Той припомни, че първите мерки са били за задоволяване на потребностите на хората в най-тежко положение, а именно майките с деца до 1 година, тези които имат проблеми със заплащане на отоплението, семействата с първокласници, като при тях помощта е увеличена от 150 на 250 лв.

"С актуализацията на бюджета през август МТСП получи 40 млн. лв. за попълване на дефицита в бюджета, който беше в размер на 16 млн. лв. - разходи направени през 2012 г. и платени със средства от бюджета за 2013 г.", припомни министър Адемов.

Той добави, че за следващата година МТСП получава бюджет в размер на 1 061 000 000 лв., което е с 94 млн. лв. повече от бюджета за тази година, като увеличението на разходите в социалната област е в размер на 355 млн. лв.

"Има увеличение на средствата за почти всички социални политики, като с увеличените пари за следващата година МТСП и Министерски съвет нямаме за цел да купуваме политическа подкрепа", подчерта Адемов.

Той посочи, че с предвидените средства на практика се отменя "ледниковия период" в социалната политика, което обаче не означавало, че идва "порой от социални права и придобивки".

"Убедени сме че сме направили първите стъпки за размразяване на социалните плащания. Тези мерки, които правителството предлага в бюджета за следващата година, не са със заемни средства, а са в рамките на бюджета и спрямо очаквания ръст на икономиката", допълни социалният министър.

Хасан Адемов каза още, че през 2014 г. по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" страната ни няма да загуби нито едно евро и всички средства ще бъдат усвоени.

Той припомни, че през тази година е трябвало да усвоим близо 540 млн. лв. по тази програма, в противен случай завинаги сме щяли да загубим средства за заетост, квалификация и обучение. "Плащанията по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" достигнаха рекордните нива от 1 390 000 000 лв., или 59% от бюджета на програмата, при 32 процента в началото на годината", отбеляза министърът.

Той допълни, че верифицираните разходи са близо 1 285 000 000, което е 53 на сто от цялата програма.

"Рискът от загубата на средства е елиминиран и към 30 ноември България е начело по процент на усвоените средства от Европейския социален фонд", подчерта Адемов.

Той допълни, че по две от осите на оперативната програма през 2014 и 2015 г. остава да бъдат усвоени 465 млн. лв.

В отчета за шестмесечната дейност на министерството Адемов припомни за приетата актуализирана стратегия по заетостта 2013 - 2020 г., където в края на следващия програмен период е заложено
заетите в активна възраст да бъдат 76 на сто, като броят на хората, застрашени от социално изключване трябва да бъде намален с 260 хил.

Разработен е и национален план за изпълнение на европейската гаранция за младежта за периода 2014-2020 г., като окончателният вариант вече е изпратен в Европейската комисия.

Приет е също Национален план за действие по заетостта през 2014 г.

Министър Адемов припомни, че са изплатени коледни добавки в размер на 50 лв., или общо 53 500 000 лв. на пенсионери с пенсии до 251 лв. Припомнено бе, че от следващата година се увеличава и минималната работна заплата.

"През следващите години трябва да реализираме политика, която да догони с малки стъпки средноевропейските доходи", отбеляза министърът.

Той припомни още, че е увеличен обхватът на хората с право на целеви помощи за отопление. На 180 хил. са предоставени ваучери за декодиращи устройства.

По проекта за обществени трапезарии са предвидени разходи за 7 950 000 лв., броят на трапезариите е увеличен от 133 на 181 за нови 5 хил. души, увеличена е и стойността на храноден от 2,20 на 2,50 лв., като услугата се предоставя на общо17 000 души.

През следващата година, по линия на Националния план за действие по заетостта, на "Младежката гаранция" и на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" на 49 хил. души в трудоспособна възраст, които са на месечни социални помощи, ще бъдат предложени мерки за ограмотяване, за квалификация и обучения за придобиване на занаяти и ключови компетенции. "Целта е тези хора да потърсят реализация на пазара на труда и да се откъснат от традиционния "абонамент" за социално подпомагане", отбеляза министър Адемов.

Той припомни, че от 1 януари 2014 г. на децата в институции и в услуги от резидентен тип ще се предоставят месечно по 33 лв. джобни.

От началото на следващата година ще се увеличат и месечните възнаграждения на професионалните приемни семейства.

Открити са нови 12 социални услуги за деца и семейства и 11 социални услуги за възрастни и хора с увреждания. С над 69 млн. лв. ще се увеличи бюджета на МТСП за подкрепа на децата и семействата. От юли до сега е оказана подкрепа на 512 хил. хора с увреждания, от тях 20 415 - деца.

Водещи