Парламентарната комисия за Първанов-Марин – спор в ефир 16.02 | 10:11

Мая Манолова и Яне Янев обясниха своите доводи за и против новата комисия

От Деляна Петкова

Яне Янев ще бъде председател на парламентарната комисия, която ще разследва действията на Ангел Марин и Георги Първанов по отношение на помилвания, даване на българско гражданство и опрощаване на вземания към държавата.

В качеството си на такъв Янев тази сутрин в ефира на bTV разкри, че ще бъде безкомпромисен и ако има данни и факти за нарушения, те ще бъдат предадени на компетентните органи.

Причината за създаването на парламентарната комисия са сериите публикации в медиите с "потресаващи данни", коментира още лидерът на "Ред, законност и справедливост". Той обеща да си свърши работата обективно и принципно.

"Аз не знам защо толкова се страхуват от опозицията – БСП и ДПС", заяви Янев и допълни, че ако президентът и вицепрезидентът са били безупречни - "на практика, комисията ще ги върне на бял кон".

По първоначални данни по време на мандата на Първанов – Марин са помилвани 533 лица, дадено е гражданство на 100 хил. души и са опростени държавни вземания на стотици физически лица. В правомощията на вицепрезидента Марин са помилванията и даването на българско гражданство, а на президента Първанов – да опрощава взимания.

Преди не е имало толкова фрапиращи данни и затова сега започваме дейността, допълни още Янев. "Има един куп законни нарушения, които се тълкуват еднозначно от юристите", смята Янев. Много от лицата са помилвани без да са влизали в затвора, няма подписи на ресорните министри по делата и т.н.

Помилвани са наркотрафиканти, изнасилвачи и убийци. Сега ще търсим дали те не са вършили повторни престъпления, заяви още председателят на новата парламентарна комисия.

От bTV дадоха думата и на опозицията – в студиото влезе Мая Манолова от БСП. Тя нарече създаването на комисията "фарс, едно димно шоу, с подходящ изпълнител в главната роля". Според нея обаче това е и опасен прецедент – за първи път Народното събрание си позволява да проверява и контролира президента и вицепрезидента.

Манолова коментира, че има един начин на контрол – процедурата на импийчмънт.

"Това е наказателна акция и те не го крият", заяви Манолова и заяви, че действията са с цел да бъде прикрито безсилието на управляващите да се справят с истинските проблеми на хората.

Всички актове са на споделена отговорност – между Президентството и ресорните министри. Всички укази трябва да бъдат преподписани – така министърът казва, че е съгласен, поема отговорност и ще изпълни записаното в указа.

Според Мая Манолова върху всички укази за гражданство например има подпис на министър Маргарита Попова. Същата е ситуацията с опрощаването на несъбираемо държавно вземане и под тези укази седи подписа на финансовия министър Симеон Дянков. Тези министри също трябва да носят отговорност, ако има нарушение, както и техните предшественици.

При съмнение Маргарита Попова е могла да сезира Конституционния съд или прокуратурата.

"Не аз, а българските медии инициираха този обществен дебат", коментира пък Яне Янев на нападките на опозицията, че създаването на парламентарната комисия е с цел отклоняване на вниманието и неговата партия изпълнява поръчка на управляващите от ГЕРБ.

Мая Манолова и Яне Янев поспориха в ефира каква е процедурата, която е трябвало да задвижат правосъдните министри при съмнения за проблеми с указите на президентската институция. Според Манолова това е елементарно действие – сезиране на Конституционния съд или дори да го обяви публично.

Министърът на правосъдието може да сезира Конституционния съд чрез Министерския съвет или да се обърне към Главния прокурор, коментира още червеният депутат. "Председателят на Върховния касационен съд също може да сезира Конституционния съд", допълни тя.

За Янев обаче това е много тежка и сложна процедура и заяви, че Манолова се държи като адвокат на вицепрезидентската институция, а не като народен представител.

Манолова призова ГЕРБ да поеме отговорността за нарушението на Конституцията, което се извършва със създаването на парламентарната комисия. "Червените" няма да участват в тази комисия, защото тя е противозаконна, стана ясно от заключителните думи на депутата от "Коалиция за България"

Водещи

Най-четени