Ще сезират Конституционния съд заради Ангел Марин 02.02 | 14:33

Това съобщи председателят на ВАС Георги Колев

От Кремена Бедерева

Съдът възнамерява да сезира Конституционния съд (КС) по казуса с указа, който упълномощава предишния вицепрезидент Ангел Марин да помилва и да дава българско гражданство по време на втория му мандат. Това заяви каза председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев пред журналисти, цитиран от БТА.

Състав на ВАС преди няколко дни поиска указа от Президентството по конкретно дело, заведено от Константин Циганов. Чрез своя адвокат Пламен Макавеев той обжалва отнемането на гражданството си.

iNews припомня, че скандалът около указа за Ангел Марин избухна, когато новият вицепрезидент Маргарита Попова разкри, че такъв не е бил намерен. Тогава заместничката на Плевнелиев предупреди, че ако това се окаже вярно, можело да доведе до сериозни юридически проблеми във връзка с указите на Марин, с които предшественикът ѝ е помилвал или е дал гражданство.

Гражданството на Циганов е отнето от Ангел Марин в началото на 2010 г., след което ВАС позволи екстрадицията му в Русия през следващата година.

Циганов обжалва решение на Административен съд-София град, който е оставил без разглеждане жалбата му за обявяване на нищожността на указа на Марин от 12 март 2010 г., с който е отменена натурализацията му и е прекратено производството по делото. Според адвокатите на Циганов решението е неправилно, защото противоречи на материалния закон, постановено е при съществено нарушение на съдопроизводствените правила.

"Няма нужда за втория мандат от такъв указ. Това е по мнение на юристите, които са ни консултирали тогава". Това пък коментира вицепрезидентът в периода 2002 – 2012 г. Ангел Марин за указа за назначаването му за втори мандат. "Ако този въпрос е толкова важен и тревожен, защо се замълча", попита риторично Марин.

Информацията, с която разполагаме, гарантира, че президентът Георги Първанов, юридическите съветници и екипите му са категорични, че не е имало нужда от издаване на указ за втория мандат на вицепрезидента Ангел Марин, коментира пък от своя страна президентът Росен Плевнелиев по повод скандала с липсата на указ за втория мандат на бившия вицепрезидент Ангел Марин.

Водещи

Най-четени