Парламентарната комисия по външна политика прие становище за Украйна 08.05 | 13:42

Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването

От iNews.bg

Парламентарната комисия по външна политика прие становище по кризата в Украйна.

"За" бяха седем депутати. От ГЕРБ не участваха в гласуването, а депутатите от ДПС не присъстваха
на заседанието.

Председателят на комисията Янаки Стоилов обясни, че становището на комисията не изключва възможността по-нататък да бъдат обсъждани декларации на НС.

"Становището е и допълнителна реакция на последното развитие на събитията, някои от тях - с трагичен край, в Украйна. Ние изразяваме съболезнования и се противопоставяме на възпроизвеждането на подобни актове и на тяхното използване за вътрешнополитически или геополитически цели", посочи Стоилов, цитиран от БТА.

"За нас водещи са принципът на хуманизма, необходимостта от умиротворяване и деескалация на напрежението в Украйна. В становището апелираме за възобновяване на Женевския диалог в търсенето на решение за постигане на поне минимална стабилност и за предприемане на последващи действия по разоръжаване и разформироване на паравоенните формирования", обясни Стоилов.

"Смятаме за недопустими всякакви опити за натиск върху гражданското население чрез заплахи или действия за спиране на доставките на газ, вода и електричество", допълни той.

Той подчерта, че в комисията за търсене на политическо решение чрез мирен и конструктивен диалог, а не за налагането на такива икономически санкции, които биха засегнали самите граждани на ЕС и отделни държави - така че да бъдат запазени възможностите за развитие на големи проекти като "Южен поток".

"Само зачитането на хуманизма, на принципите на териториалната цялост и суверенитета, на предпочитането на диалога пред следващи санкции могат да повишат доверието и да гарантират минимално необходимата стабилност", подчерта Янаки Стоилов.

Той не поиска да тълкува отсъствието на депутатите от ДПС и посочи, че всеки е в правото си да изрази позиция или да не го направи.

На заседанието Венцислав Лаков от "Атака" посочи, че националистите приветстват текста, предложен от Стоилов, но си запазват правото да внесат това становище във вид на декларация.

От ГЕРБ заявиха, че няма да участват в гласуването. Според тях темата трябва да се обсъди в пленарната зала.

По-късно пред журналисти депутатът от ДПС Янко Янков, който е член на комисията по външна политика, посочи, че има правилник, по който работят всички комисии в парламента.

"Те са помощни органи на Народното събрание, които приемат становища по въпроси, възлагани им от ръководството на парламента", коментира той.

По думите му това становище е подготвено еднолично, емоционално и дори да го приемат, то няма как да влезе в Народното събрание за разглеждане.

"Какъв е смисълът тогава да го приемаме?", попита Янков.

Според него юридически това е нонсенс.

"Ние не сме против Русия, не сме за санкции срещу Русия, които могат да навредят на България, но да защитаваш Русия, не значи да се противопоставяш на ЕС, а да правиш такава политика в ЕС", посочи депутатът от ДПС.

Според него това са важни въпроси и към тях трябва да се подхожда изключително отговорно.

Водещи

Най-четени