Парламентът избра Гроздан Илиев за конституционен съдия 22.02 | 09:47

Депутатите гласуваха без дебати кандидатурата на заместник-председателя на ВКС

От Ивелина Георгиева

Депутатите избраха конституционен съдия от квотата на парламента. Те припознаха своя кандидат в лицето на сегашния заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС) Гроздан Илиев.

В гласуването участваха общо 130 народни представители, от които със "за" гласуваха – 117, "против" - 11 и двама "въздържал се".

Кандидатурата на Гроздан Илиев бе представена преди гласуването. Той е завършил право в Юридическия факултет на Софийския университет и близо 40 години е работил като прокурор и съдия.

"Той притежава нравствени качества, безупречна репутация и авторитет", заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, цитиран от Агенция "Фокус".

Гроздан Илиев бе единствената кандидатура за конституционен съдия и гласуването му мина без дебати.

Той бе изслушан вчера на заседанието на Правната комисия в парламента. Гласуването за конституционен съдия трябваше да се осъществи следващата седмица, но се изтегли по-рано, заради оставката на кабинета.

Изборът на конституционен съдия се оказа изключително сложен и напрегнат през изминалата 2012 г. Първият кандидат, който беше избран за член на Конституционния съд, но така и не успя да заеме поста бе съдия Венета Марковска от Върховния административен съд (ВАС). След издигането на кандидатурата й срещу нея се появиха няколко сигнала уличаващи я в търговия с влияние и придобиване на апетитни имоти.

Точно преди Венета Марковска да се закълне като конституционен съдия, президентът Росен Плевнелиев провали нейното назначаване като заяви, че се съмнява в нравствените й качества и затова няма да присъства на клетвата й. Тази негова постъпка бойкотира встъпването в длъжност на Марковска като конституционен съдия.

Следващата кандидатура бе също доста оспорвана от към нравствените и морални качества на кандидата. След Венета Марковска СДС издигна номинацията на Галя Гугушева от Специализираната прокуратура.

За нея също се появиха няколко сигнала за пране на пари и имотни далавери. В следствие на сигналите последва проверка от страна на ДАНС, НАП и Инспектората към ВСС, което провокира Гугушева сама да оттегли кандидатурата си.

Водещи

Най-четени