Патриарх Неофит отслужи панихида в памет на Апостола (СНИМКИ) 19.02 | 18:28

Родолюбие, вяра, честност, надежда в Бога, са добродетелите, от които можем да се поучим

От Мая Александрова

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи панахида в памет на Апостола на Свободата Васил Левски в столичния храм "Св. София".

"Родолюбие, вяра, честност, надежда в Бога, неотпадаща любов към ближния - много са добродетелите, от които можем да се поучим от йеродякон Игнатий - Васил Левски", заяви в словото си Неофит.

"Споменът за Левски нека да ни окрилява и днес, когато трудно откриваме около себе си примери, достойни за подражание", пожела Негово светейшество.

Той отбеляза, че няма българин, който да не знае за Апостола на свободата - за пламенния, неустрашимия, вдъхновения борец-революционер, пожертвал живота си в служба на народа и отечеството си, символ на героизма и патриотизма за поколения наши сънародници.

"Но една страна от неговия живот доскоро беше премълчавана - фактът, че същинската двигателна сила в делата и постъпките му е била неговата православна вяра, встрани от която не бихме могли да разберем светлата му личност", заяви патриарх Неофит.

"Израснал в религиозна семейна среда, възпитан в духа на евангелската нравственост, йеродякон Игнатий през целия си живот остава убеден християнин и тази вяра определя целия му кратък, но изцяло отдаден на Бога и на ближните живот", посочи българският патриарх.

В словото си Неофит отбеляза, че йеродякон Игнатий редовно е участвал в богослужбите и много храмове са били огласяни от ангелогласното му пение.

"До последния си час Игнатий редовно се е изповядвал и причестявал, не е забравил монашеското си звание, спазвал е своите обети и е въплъщавал в себе си християнските добродетели", отбеляза патриарх Неофит.

Днес България отбеляза 141 години от обесването на Васил Левски.

Най-четени