Патриотичният фронт не подкрепя искането за оставка на ВСС 27.01 | 11:35

Според Нели Куцкова призивът за разпускането на съвета е противоконституционен

От iNews.bg

Искането на ГЕРБ и РБ за разпускане на ВСС е абсолютно безсмислено.

Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Красимир Каракачанов пред журналисти в Народното събрание. От думите му стана ясно, че ПФ няма да подкрепи декларацията на ГЕРБ и да се присъедини към искането за оставка на ВСС.

Каракачанов определи декларацията за оставки на членовете на ВСС като намеса в съдебната власт и заяви, че е противоконституционно.

Според него вчерашната декларация за оставката на ВСС е провокирана от днешния доклад ЕК за напредъка в областта на съдебната система и борбата с корупцията.

Подобно мнение защитава и съдия Нели Куцкова.

"Призивът за оставка на целия Висш съдебен съвет (ВСС), който беше отправен от парламента и правителството вчера, е противоконституционен", заяви пред Нова тв съдийката.

Според нея това е намеса в работата на съдебната власт и припомни, че в последните промени в Конституцията, приети от този парламент, е записано, че настоящият ВСС трябва да изкара пълния си мандат, за който е назначен.

Тя смята, че този призив е "паническа маневра за отклоняване на вниманието от всичко останало". Куцкова обясни, че в черновата на доклада на Европейската комисия има критики не само към съдебната, но и към законодателната и изпълнителните власти. За първи път в него експертите се позовават на практиката на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) и се цитират 45 дела срещу България заради неефективно разследване.  

Куцкова обясни, че ако парламентът иска да си смени, излъчените от квотата му членове на ВСС, за това има разписани процедури.

"Това е опит да се отклони вниманието само и единствено към ВСС, който е достатъчно компрометиран в мнозинството си. Има едно малцинство, които често и почтено си вършат работата", уточни Куцкова.

 

 

 

Най-четени