Патриотичният фронт скочи срещу отказаните паспорти на българи от Македония 03.06 | 15:58

Не може да отказваме паспорти на сънародници, а да даваме такива на изгонени турски граждани, казва Юлиан Ангелов

От iNews.bg

Патриотичният фронт се застъпи за българите в Македония и разкритикува остро отхвърлените молби на наши сънародници за получаване на българско гражданство. В специална декларация, прочетена в парламента от секретаря на групата на ПФ Юлиан Ангелов, от ПФ заявяват, че е недопустимо държавата да отрича българите в чужбина. В документа се настоява казусът да бъде решен в най-скоро време и всички преписки от 2013 г. насам, които са били прекратени, да бъдат разгледани отново и да има справедливост за тези хора.

Според патриотите се отрича правото на хора от Македония, които имат документи и роднини от български произход, български граждани, да получат също наши документи за самоличност. Ангелов посочи, че това им е отредено и от Конституцията, и от Закона за българско гражданство, където ясно е казано, че българите по произход получават българско гражданство по облекчен режим, предаде БТА.

По думите му е необяснимо защо на хора от Македония, които имат основание и са българи по произход, им се отказва, а в същото време се възстановява гражданството на турски граждани, които са били лишени от него. "За нас е учудващо кое застрашава националната сигурност повече", отбелязва още Ангелов. Той призова и премиерът Бойко Борисов да се намеси и този проблем да бъде решен.

Водещи

Най-четени