Пенгезов: Не Цветанов не е написал мотивите на Тодорова 17.07 | 09:51

"Ако не бях уведомил, аз щях да бъда наказан", призна още председателят на САС

От Кремена Бедерева

Още през 2009 година наредих да се извърши проверка на наказателно отделение на Софийски градски съд (СГС). Още тогава се установи, че има множество забавяния на дела в СГС. Начело на това забавяне бяха две съдии – Емилия Петрова и Мирослава Тодорова.

Това каза председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов по bTV относно казуса от последните дни с уволнението на съдия Мирослава Тодорова, която бе обвинена, че е бавила дела.

"Касаеше се за десетки дела, забавени с години. Резултатите бяха изпратени на Инспектората на ВСС, за предприемане на по нататъшни действия", заяви още Веселин Пенгезов. Още тогава той е очаквал съдия Мирослава Тодорова да бъде наказано, но й се било разминало.

"Председател на СГС Георги Колев не предприе нищо тогава и на съдия Тодорова и се размина", заяви Веселин Пенгезов. По думите му тогава двете съдийки не са били най-натоварените в СГС.

Според него работата на съдия Мирослава Тодорова като председател на Съюза на съдиите е причината за забавените дела, тъй като е имало и други съдии с повече дела от Мирослава Тодорова.

"Мисля, че нейните занимания с извънкласни дейности в Съюза на съдиите именно това е причината да забави делата", уточни още Пенгезов.

Запитан дали има нещо лично от негова страна към Мирослава Тодорова, Пенгезов бе категоричен, че няма такова нещо, а си изпълнява служебните задължения. "Ако не бях уведомил за проблемите с Тодорова, аз щях да бъда наказан", аргументира се Веселин Пенгезов.

На въпрос защо се е стигнало до уволнението на съдия Тодорова, дни преди излизането на доклада на ЕК за България, Пенгезов смята, че единственият проблем в момента е, че ВСС не е огласил мотивите за решението си да накаже съдия Мирослава Тодорова.

"Тя не е наказана толкова за забавянето на делата, а за последиците от това", счита председателят на САС.

"Не Цветан Цветанов не е написал мотивите на Мирослава Тодорова" - с тези думи Веселин Пенгезов защити вътрешния министър по обвинението, че има влияние от страна на изпълнителната власт върху решението на ВСС.

iNews припомня, че на 7 ноември 2011 г. Върховният административен съд (ВАС) възстанови окончателно като председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

  Веселин Пенгезов беше уволнен на 18 януари 2011 г., защото дъщеря му Анна Пенгезова била получила право на строеж в Приморско като нуждаеща се. Тогава бяха разкрити 4 случая на родини на магистрати, на които общината е дала право да строят край морето. 

Пенгезов бе отстранен от председателския пост, но продължи работата си като действащ съдия в САС.

А съдия Мирослава Тодорова бе дисциплинарно уволнена с решение на ВСС на 12 юли. Това бе второто дисциплинарно производство срещу Тодорова, образувано за по-малко от година. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на мотивите на три дела.

Мирослава Тодорова е председател на Съюза на съдиите в България (ССБ).

Над десет неправителствени организации се обявиха в нейна защита, както Асоциацията на прокурорите. Десетки съдии излязоха на протест срещу решението за нейното уволнение. Това бе първият съдийски протест у нас.

Премиерът Бойко Борисов определи уволнението й като "провокация", защото дойде малко преди доклада на ЕК, а вицепремиерът Цветан Цветанов на няколко пъти уверяваше, че няма никакво вмешателство в работата на ВСС при вземането на това решение. Това се наложи, защото Цветанов бе обвинен от опозицията в саморазправа с Тодорова.
Мотив за това обвинение дава това, че Мирослава Тодорова заведе дело за клевета срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тодорова съди Цветанов с мотива, че е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за нейната съдийска работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите.

Цветанов атакува Тодорова, че забавяла мотивите по делото срещу наркотрафиканта Васил Маникатов и по този начин обслужвала организираната престъпност.

Също така вътрешният министър я обвини публично, че е блокирала дело за изнасилване на две момичета. Всъщност се оказа, че делото е забавено по вина на разследващия орган и прокурора и освен това е било заведено за грабеж.

Цветанов беше заявил, и че Тодорова покровителствала мафията.

Водещи

Най-четени