Пенсионната възраст разедини синдикати и правителство 18.11 | 09:37

Синдикатът настоява правителството да спази споразумението за повишаване на възрастта едва от 2021 г.

От Кремена Бедерева

КТ "Подкрепа" напуска Тристранния съвет и иска оставката на вицепремиера Симеон Дянков заради намерението му да повиши пенсионната възраст с една година още от 1 януари 2012 г.

Синдикатът настоява правителството да спази споразумението за повишаване на възрастта едва от 2021 година. Това каза председателят на Националния стачен комитет Евгени Душков пред БНР.

"Обръщаме се към премиера Борисов да преосмисли оставането на Дянков в правителството. Преди 2 години не кой да е друг, а Симеон Дянков каза, че ще се намалят с два пункта пенсионните вноски и щеше да докара много пари по някакъв начин. Видяхме дали ги докара и докъде се стигна с намаляването. Миналата година отново трябваше да се повишават пенсионните вноски, но вместо да се види защо няма пари, най-лесното е да се реже или от доходите, или да се увеличава възраст", заяви Душков.

Ръководството на КТ "Подкрепа" е дало мандат на Стачния комитет да организира ефективни протести и срещу новия ред на заплащане в държавната администрация, при който се отменят добавките за прослужено време. Според тях критериите са субективни и прекият началник ще решава кой колко пари да взима.

Дали ще се стигне до стачки ще зависи от решенията на Народното събрание, обясни Евгени Душков. Намерения за напускане на Тристранния съвет и демонстрации срещу ускорената пенсионна реформа изрази вчера и КНСБ.

iNews припомня, че след спешното съвместно заседание на Изпълнителния комитет и Националния стачен комитет на КНСБ президентът на синдиката Пламен Димитров заяви, че ще предложат на КТ "Подкрепа" оттегляне от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и започване на незабавно допитване до всички работници в България за провеждане на ефективни стачни действия.

От КНСБ бяха категорични, че не са обосновани предложенията за увеличение на пенсионната възраст и то още от догодина в условията на криза, на спад на заетостта и увеличение на безработицата.

От КНСБ не одобряват идеята на финансовия министър Симеон Дянков и възрастта за пенсия, и осигурителният стаж да започнат да растат с по 6 месеца на година още от догодина. Това обяви президентът на синдиката Пламен Димитров преди дни.

Той припомни, че според Кодекса на труда от следващата година трябва да започне повишение само на осигурителния стаж за пенсиониране и то с 4 месеца. Предвидено е възрастта за пенсиониране да започне да се повишава чак от 2021 година.

Тези параметри бяха записани и одобрени в споразумение още от 2010 година. Синдикатите няма да подкрепят тяхната промяна, допълни още Пламен Димитров. "Ако все пак Симеон Дянков наруши споразумението, това ще доведе до моментални действия от страна на профсъюзите", обяви той.

"Да вдигаме стажа драматично, а и възрастта – къде да го направим този стаж и възраст, като няма работни места и никой не създава нови, а напротив – икономиката губи работни места", смята синдикалистът и допълни, че всяко нарушение, едностранно от страна на министър Дянков, ще взриви социалния диалог.

От догодина възрастта за пенсиониране ще бъде увеличена с 1 година вместо с обсъжданите досега 6 месеца. Промяната, която ще стане факт от 1 януари 2012 г., има политическата подкрепа на мнозинството в парламента.

И мъжете, и жените от следващата година да се пенсионират с една година по-късно. След многобройни сценарии за промяна в пенсионната възраст засега управляващите са се концентрирали около този вариант.

До дни промените трябва да бъдат отразени в бюджета на държавното обществено осигуряване. По предварителни разчети вдигането на пенсионната възраст ще доведе до увеличаване на минималната пенсия от 136 на 145 лева. Допълнителните разходи на бюджета ще са около 6 милиона лева на месец.

Промяната с увеличаване на възрастта за пенсиониране с 1 година още от 2012 г. засяга около 15 хиляди души. Според заместник-министър Горанов голяма част от възрастовите групи, които трябва да излязат в пенсия при сега действащите възрасти, отдавна са придобили това право.

Впоследствие стана ясно, че е възможно пенсионната възраст да бъде увеличена с повече от година, за да се намерят пари за увеличение на пенсиите до 200 лева. Това съобщи вицепремиерът Симеон Дянков след приемането на Бюджет 2012 г. на първо четене. Той обясни липсата на реален дебат с това, че опозицията още "лиже рани от изборите".

Само минималните пенсии ще се повишат от 136 на 145 лева от 1 юни, стана ясно още днес. По думите на Владислав Горанов увеличението ще струва на бюджета 6 милиона лева месечно.

 

 

Водещи

Най-четени