Перничани са получили 2,5 млн. лв. за щетите от земетресението 26.11 | 16:39

Много хора обаче все още нямат дом

От Ралица Стоянова

2,5 млн. лева са отпуснати досега на жителите на община Перник, чиито домове са пострадали от земетресението на 22 май и последвалите трусове, съобщи кметът на града Росица Янакиева.

За публичната общинска собственост пък е отпусната държавна помощ в размер на 4,2 млн. лева.

Необходимо е държавната помощ за хората в Перник да продължи, апелира Янакиева. По думите ѝ много перничани посрещат зимата без дом. 

Общият брой на подадените молби в общината към Междуведомствената комисия е 8 500, от които основателни са 8 300, твърди Янакиева. Към този момент помощ са получили близо 400 домакинства, пише БТА.

От Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) в Перник отправиха апел към хората да не се доверяват на т.нар. "цигански бригади", които извършват евтини и некачествени ремонтни работи.

Много от сградите, които гражданите самостоятелно са укрепили, са по-нестабилни сега, отколкото преди трусовете, твърди Цветко Туджаров - председател на местния клон на камарата. Според него дефектите са видими, особено при възстановяването на покривите. Много от комините например са оставени без шапки.

 

Водещи

Най-четени