Петър Москов ще дава обяснения на здравната комисия за сливането на болници 14.05 | 09:53

По думите на министър Москов, администрацията в болниците е раздута и със съкращаването й би имало повече пари за качествена медицина

От Беатрис Николoва

Здравната комисия ще изслуша министъра на здравеопазването Петър Москов заради идеята му за сливане на лечебни заведения.

В голяма част от страната последваха протести на медици, след като стана ясно предложението на здравния министър. Лекарите от Онкологичните цетрове и психодиспансерите също се включиха в тях. Медиците искат да се противопоставят на идеята на Москов да ги слее с с областните многопрофилни болници.

Днес недоволството продължава в шуменската болница, където на протест ще излязат лекари, специалисти по здравни грижи, пациенти и граждани. По думите на министър Москов, администрацията в болниците е раздута и със съкращаването й би имало повече пари за качествена медицина.

Вчера стана ясно, че здравното министерство отваря процедура за обединяване на администрацията на девет столични болници, информира пресслужбата на министерството. Това са УМБАЛ "Александровска" ЕАД; УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД; СБАЛАГ "Майчин дом" ЕАД; СБАЛББ "Св. София" ЕАД; СБАЛДБ "Проф. И. Митев" ЕАД; УМБАЛ "Св. Екатерина" ЕАД; УСБАЛИБ "Проф. И. Киров" ЕАД; СБАЛЛЧХ ЕООД и УСБАЛЕ "Акад. И. Пенчев" ЕАД.

Те ще бъдат включени в Гражданско дружество, което предстои да бъде регистрирано. Именно новата структура ще организира немедицинската дейност в тези лечебни заведения.

"Идеята за това е дейността по администрирането на всички тези девет болници, които са на три минути една от друга пеша, да бъде обединено в едно общо дружество. По този начин оптимизираме разходите за дейности, които не са пряко свързани с медицинската дейност. Запазваме и идентичността, и структурата, и лейбъла. Само администрациите във всяка една от тези болници е между 30, 40, 50, 70, 100 човека. Тези хора получават средно по 100 лева на месец. Кому е нужно това?", смята Москов.

Водещи

Най-четени