Петьо Блъсков: Една от "удавените истини" за Лим е за вината на "Пампорово" АД 03.04 | 09:18

Според него много от фактите са били потулени на ниво следствие

От iNews.bg

Журналистът Петьо Блъсков призова за ново разследване на трагедията в река Лим, отнела живота на 12 деца преди 10 г.

10 години след жестокия инцидент единственият осъден е шофьорът на автобуса Илия Измирлиев, който получава първоначално седем години затвор, а на последна инстанция Апелативният съд намалява присъдата му на четири години.

В ефира на TV7 журналистът Петьо Блъсков призова разследването да бъде възобновено, за да излязат наяве всички "удавени истини" за трагедията. Управляващото мнозинство в годината на страшния инцидент се опита по всякакъв начин да претупа разследването и да потули фактите заради лобистки интереси, заяви бившият депутат Димитър Абаджиев, който е бил член на парламентарната комисия за разследване на инцидента.

Една от "удавените истини" е за вината на фирмата "Пампорово" АД, чиято собственост е автобусът убиец, нает от туроператорската фирма. Именно в сервиза на "Пампорово" е поставена дефектната част, довела до катастрофата.

Всички действия водят до търсене на наказателна отговорност от фирмата собственик на превозното средство и от туроператора, но такава не е поискана, подчерта Петьо Блъсков.

Собственик на "Пампорово" АД е банкерката Цветелина Бориславова, която в черната 2004 г. е жената до тогавашния главен секретар на МВР и по-късно премиер Бойко Борисов. В набързо приключилия съдебен процес обаче никой не търси отговорност нито от Цветелина Бориславова, нито от туроператора Байко Байков, нито от други лица, свързани с трагедията.

Единственият виновен остава шофьорът на автобуса, а съдии и прокурори, участвали в делото се издигат невероятно бързо в кариерата по времето на управлението на ГЕРБ. Румен Ненков, издал окончателната присъда например, става конституционен съдия, а синът му е избран за депутат от листата на ГЕРБ.

Според Петьо Блъсков и Димитър Абаджиев много от фактите са били потулени още на ниво следствие и по този начин в съда влиза един сравнително чист обвинителен акт. По този начин голяма част от истината за трагедията потъва в мътните води на лобистките интереси и отговорните за смъртта на 12-те ангели остават ненаказани.

Водещи

Най-четени