Пик на самоубийствата при младежите 27.03 | 14:59

Все повече млади хора искат да сложат край на живота си

От Цанка Донкова

Все повече млади хора искат да сложат край на живота си. "Липсата на ефективна комуникация в семейството и неглижирането на проблемите е основната причина младежите да посягат на живота си. Това понякога е вик за помощ, който се стреми да привлече вниманието на околните". Това обясни д-р Владимир Наков, психиатър от Националния център за обществено здраве и анализи, съобщава TV7.

Психически тормоз вкъщи, а при юношите и проблеми в семейството, липса на социална компетентност, комуникативни умения и емоционални проблеми с противоположния пол са част от причините, поради които младите хора правят опит за самоубийство. Темата не трябва да се неглижира. В повечето държави, в които се работи с цел превенция на самоубийствата, обучението и образованието започва както при децата, така и при родителите още в 3-ти – 4-ти клас.

"Освен децата и юношите, през последните години се наблюдава и увеличение на самоубийствата при възрастните. Мит е, че водещите мотиви са финансови. Липсата на ефективна комуникация в много случаи се оказва фатална. Когато човек има проблеми, той трябва да говори за тях, а не да се оставя да се натрупат", посочи д-р Наков.

Водещи

Най-четени