Пилотите от падналия военен самолет са добре 27.04 | 11:38

Нямат парализи и не се очакват трайни увреждания, съобщи военният министър

От Кремена Бедерева

Не се очакват трайни увреждания на пилотите на падналия военен самолет МиГ-29, съобщи пред Народното събрание министърът на отбраната Аню Ангелов, който дойде да информира депутатите за инцидента.

Самолетът падна вчера сутринта (26 април) в нива между пловдивските села Голям Чардак и Царимир.

При излитане за изпълнение на летателна задача на борда на учебно боен самолет МиГ-29 е възникнал пожар, обясни Ангелов, цитиран от БТА.

Пилотите успели да насочат самолета в безопасно направление и катапултират успешно. Според специалистите травмите им са типични при катапултиране.

Благодарение на професионалните действия на екипажа, както и на групата за ръководство на полети, са избегнати човешки жертви и не са причинени щети на сгради, посочи министърът.

Районът на инцидента с падналия военен самолет край Пловдив в момента е отцепен от военна полиция за осигуряване на работата на Комисията за разследване на обстоятелствата и причините аварията, назначена от мен, заяви от парламентарната трибуна още министърът на отбраната.

Последният полет на самолета е на 25 април, в който е летял и командирът на военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, подчерта Аню Ангелов, цитиран от Агенция "Фокус". "След като бъдат изяснени, а заедно с това се провежда и следствие от военна прокуратура, депутатите ще бъдат информирани", увери министър Ангелов.

Пилотите са транспортирани от военна болница Пловдив във ВМА София за пълни изследвания. Състоянието и прогнозата и за двамата пилоти е добра, нямат парализи и не се очакват трайни увреждания, каза министър Ангелов.

Водещи

Най-четени