Плевнелиев: Атаката срещу Доган е удар срещу демокрацията 21.01 | 11:55

Президентът осъди нападението срещу бившия лидер на ДПС

От Ивелина Георгиева

Президентът Росен Плевнелиев осъди нападението срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган.

Той определи акта на насилие като недопустим и го заклейми като "посегателство срещу демократичните ценности и устои" на българското общество и държава.

"Като държавен глава, който работи за единството на нацията ще следя отблизо реакциите и развитието по този случай", заяви Плевнелиев, преди да отчете първата една година работа от встъпването си в длъжност като държавен глава.

Президентът обеща да направи всичко възможно, за да предотврати политическо напрежение и насаждане на омраза в страната. Поясни, че ще работи рационално, а не емоционално.

Плевнелиев призова категорично всички политици да не използват случилото се в събота на конгреса на ДПС за предизборни цели. Според него това би било много безотговорно и опасно.

"Вярвам в институциите, затова нека оставим компетентните органи да си свършат работата", коментира Росен Плевнелиев. Той обясни, че в момента се правят анализи на много нива.

Президентът е разпоредил на НСО да изготви много сериозен анализ за случилото се по време на конференцията на ДПС.

"Считам, че са допуснати слабости и със сигурност ще има редица различни мерки", коментира държавният глава. Той посочи, че ще се предприемат много сериозни организационни и технически мерки.

Нападението над Ахмед Доган ще бъде предмет на обсъждане на следващото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Той ще бъде включен като допълнителна точка, за да се намери политическо решение на случилото се, посочи Плевнелиев.

По думите му, наред с терористичния акт в Бургас, атаката срещу почетния председател на ДПС са изключително негативни събития, които ще имат ефект върху страната ни и през настоящата година.

Държавният глава отбеляза, че още в първите минути след нападението над бившия лидер на ДПС е осъдил негативния акт. Посочи, че е разговарял лично с Аяхмед Доган, докато е бил в Правителствена болница и се е запознал внимателно със състоянието му и с всички процедури около станалото в събота.

Вицепрезидентът Маргарита Попова определи събитията от конгреса на ДПС като събития, които имат много лош сигнал за България.

Водещи

Най-четени