Плевнелиев: В Конституционния съд има място за най-достойните 21.11 | 11:57

Президентът се ръководил от духа на Конституцията при напускането на клетвата на Марковска

От Елена Кирилова

"Духът на Конституцията казва, че в Конституционния съд трябва да влязат най-добрите, най-достойните и тези, за които няма капчица съмнение в техния морал”, заяви президентът Росен Плевнелиев във връзка със скандала с Венета Марковска.

По думите на държавния глава в Конституционния съд има място само за хора, които ще бъдат стожер на демокрацията и на справедливостта към българските граждани. Той подчерта, че напускането му на клетвата на Марковска е ръководено единствено от интереса на българските граждани, от нормите и от духа на Конституцията.

Считам, че в ситуация, каквато имаме сега, парламентът има задачата и отговорността да вземе едно мъдро решение, каза държавният глава.

Плевнелиев бе категоричен, че с действията си е доказал, че Конституцията не е просто сбор от правила. По думите му е било ясно, че Марковска не е приета добре от българите и че обществото е имало доста съмнения по отношения на нея. Случаят обаче трябва да ни служи за урок, каза той.

Президентът заяви, че при първата си среща с италианския президент Джорджо Наполитано е научил две неща - да не влиза в политически игри и комбинации, както и да  познава и да действа от гледна точка на духа на Конституцията.

Президентът не пожела да коментира кандидатурата на Петър Стоянов за конституционен съдия. Плевнелиев заяви, че към момента няма да изказва мнение, тъй като Стоянов е пожелал да получи три дни за размисъл и искането му трябва да бъде уважено.

Водещи

Най-четени