Първанов: Случаят "Марковска" - без прецедент 19.11 | 09:49

Ако случаят се развие, ще бъде накърнен авторитетът на българските институции

От Елена Кирилова

Напускането на президента Росен Плевнелиев на клетвата на Венета Марковска е без прецедент в новата ни история, заяви пред Нова телевизия Георги Първанов, президент на България от 2002 до 2012 г.

По думите му е имало много по-елегантни начини за изтегляне на кандидатурата на Марковска. Подобно нещо едва ли се е случвало и в европейската история, смята той.

Според Първанов и самата номинация е била очевидно спорна, а с времето е била натоварена със скандали, както в национален, така и в международен план. Случилото се с участието на президента е обществено оправдание или поне такива са били очакванията. Всичко това обаче беше платено с нарушаването на законите и на Конституцията, твърди Първанов.

Бившият президент обясни, че държавният глава няма право на вето в такива случаи, а ветото му се отнася до законите. Държавният глава и парламентът имат квота, но не става дума за споделена отговорност.

Първанов е на мнение, че ако този случай се повтори или развие, ще бъде накърнен авторитетът както на Конституционния съд, така и на всички български институции.

Относно подписването на "Южен поток” Георги Първанов обясни, че е удовлетворен от споразумението. По думите му полагането на подпис от наша страна прави участието ни необратимо.

Това, което страната ни ще получи от бъдещия газопровод, е преди всичко утвърждаване като регионален и евентуално европейски енергиен център. От друга страна, се очакват големи инвестиции в икономически план.

Изграждането на "Южен поток” създава и предпоставки за решаване на въпроси по отношение на цените на газа, твърди Първанов. Освен това обикновеният българин ще усети икономическите ефекти от проекта, тъй като ще има много съпътстващи производства, няколко хиляди работни места, сигурност и стабилност.

Водещи

Най-четени