Плевнелиев: Европейските държави трябва да докажат, че правилата важат за всички 21.09 | 19:02

Държавният глава очаква в най-скоро време да бъде намерено решение за справяне с миграционния натиск

От iNews.bg

Европейските президенти от групата "Арайолуш" се очаква да обсъдят проблема с миграционната вълна в Европа и да излязат с позиция по отношение на засиления миграционен натиск към държавите от Европейския съюз.

Това стана ясно от думите на държавния глава Росен Плевнелиев, преди началото на срещата на единадесетте президенти, които ще разговарят днес във Германия.

Първоначално темата не беше включена в дневния ред на форума, но се очаква да бъде водещ акцент по време на срещите.

"Надявам се, че ще излезем с позиция по отношение на бежанците", заяви президентът Росен Плевнелиев и припомни, че подобно на много европейски държави днес, преди две години страната ни също беше изненадана и изправена пред сериозни проблеми.

 "Тогава България успя да вземе отговорни решения. Беше проведено заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по проблемите с миграционната вълна, беше приет план за действие и сега той се изпълнява", посочи държавният глава.

По думите му две години по-късно страната ни спазва европейските правила и дава пример на своите партньори, съобщиха от прессекретариата на президента.

 "Нека да си зададем въпроса в колко държави от ЕС днес мигрантите се регистрират, коментира президентът и добави, че подобно на България и другите европейски държави трябва да докажат, че правилата важат за всички. "Можем да си зададем и въпроса в колко държави от ЕС се полагат усилия за интеграция.

 

 У нас има национални дебати за това как да помогнем на тези хора да се интегрират", подчерта още държавният глава. България ще продължи да работи за намирането на общи решения и позиция на ЕС за преодоляване на всяка отделна криза, посочи още президентът Плевнелиев. Държавният глава очаква в най-скоро време да бъде намерено решение за справяне с миграционния натиск и подчерта значението, което имат днешните дебати.


Водещи

Най-четени