Плевнелиев: Реформата в армията върви по график 01.11 | 17:03

Президентът повиши висши военни офицери от българската армия

От Филипа Тодева

Президентът Росен Плевнелиев връчи ордени, висши военни звания и удостои с нови длъжности офицери от българката армия.

С ордени "за военна заслуга" I степен за дългогодишната си и безупречна служба и принос за отбраната на страната бяха удостоени вицеадмирал Пламен Манушев и генерал-майор Йордан Йорданов. Генерал-майор Стефан Василев беше освободен от длъжността командир на сухопътните войски и бе назначен на длъжността заместник-началник на отбраната.

Бригаден генерал Нейко Ненов бе освободен от длъжността заместник-командват на сухопътните войски и бе повишен в техен командир. Комодор Георги Мотев бе назначен на длъжността заместник-командващ на Съвместното командване на силите. Полковник Любчо Тодоров стана командир на Втора механизирина бригада, а полковник Димитър Шивиков бе повишен в командир на 61-ва механизирана бригада.

След като награди и повиши висшите офицери, президентът заяви, че връчването на пагоните е едно от най-важните и светли за него задължения и това израз за признание на техните лични качества и професионализъм.

"Вярвам, че вие, съвременните български генерали и адмирали, сте достойни продължители на делото на своите предшественици", каза Плевнелиев.

Според него предизвикателствата пред въоръжените сили са мащабни и ангажиращи. "Процесът на трансформация и реформа в сектора навлезе в решителен етап... На вас се пада честта да реализирате плана за развитие на въоръжените сили до 2014 година и останалите програмни документи", обърна се Плевнелиев към новите командири в звената на армията.

Той вярва, че армията ще се справи успешно с всички тези предизвикателства.

По думите му реформата е важна, върви по график и трябва да бъде завършена така, както е замислена. "Българската армия трябва да развива превъоръжаването си и да изпълнява своите мисии във всички точки на планетата", подчерта президентът, като подчерта, че българските военнослужещи изпълняват достойно, храбро и с чест своите ангажименти в Афганистан, Косово и Средиземно море.

Очаквайте ексклузивно интервю за iNews с новия командващ на сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов.

Водещи

Най-четени