Плевнелиев: Само обединена Европа може да бъде фактор на световната сцена 09.05 | 15:08

Държавният глава участва в дискусия, посветена на Деня на Европа

От Петя Бързилска

"Робер Шуман промени хода на европейската история", заяви президента Росен Плевнелиев в реч по случай 9 май - Денят на Европа. Така той припомни за декларацията на френския политик, която предлага създаването на наднационална европейска структура, която да управлява и контролира добива на въглища и производството на стомана. 

Държавният глава участва в публичната дискусия "Пет години България в ЕС. Да предадем идеите на Европа в университета. Изчерпан ли е европейският проект?".

"Обединена Европа се превърна в най-голямата икономика на планетата", допълни още българският президент, цитиран от Econ.bg. Според него в момента Европейският съюз трябва да работи в посока за достигане на водеща политическа и икономическа роля в света.

Той подчерта, че единствено обединени държавите могат да бъдат фактор на световната политическа сцена.

По време на речта си Плевнелиев обърна внимание на големия акумулиран дълг от редица европейските държави, като в тази връзка посочи добрите практики в България. Той подчерта малките размери на публичните задължения и бюджетната стабилност в страната ни.

България ще бъде отговорен член на Европейския съюз, допълни още държавният глава във връзка с подписването на фискалния пакт между европейските страни в началото на март тази година. От всички страни-членки на ЕС, 25 държави се съгласиха с общата политика на ЕС по контролиране на държавния дълг и бюджетен дефицит и България е една от тях.

Според българския държавен глава, щом България се е подписала под този документ, най-лошото нещо, което може да направи, е "да се отметне" от договореностите.

Плевнелиев каза също, че настоящата тежка икономическа ситуация за Европа може да се промени единствено с "решителност и кураж", като той даде за пример двигателя на европейската икономика - Германия. Според него  "Германия се справя прекрасно".

Плевнелиев допълни още, че България успешно може да се справи със задачата да бъде външна граница на ЕС и вярва, че скоро ще стане част от шенгенското пространство.

Водещи

Най-четени