ЕС яхва колелото за Деня на Европа 09.05 | 08:15

Общността чества годишнината от прочитането на Декларацията на Шуман

От iNews.bg

По идея на датското председателство Денят на Европа тази година ще бъде отбелязан с редица "зелени" инициативи. Една от тях ще се опита да качи на колелата колкото може повече европейци.

Организиран е велопоход на хора от третата възраст в Рига. На колела без ограничения от възрастта пък ще се качат в Брюксел, а във Варшава на парад на колела ще дефилират европейските посланици, журналисти и политици, разкриват плановете си от датското председателство на ЕС.

И това е само началото....

Тази година тържествата по повод Деня на Европа ще преминат под мотото "Зелена икономика – Зелена мобилност". Целта е да се постави фокуса на политиките за опазването на околната среда. Сред тях например е транспортът, който оказва влияние в нашето ежедневие и може да стане по-"зелен".

Дания като председател на ЕС се надява, че знаейки повече, европейците ще прегърнат идеята за намаляване на вредните емисии от общността с 30% до 2020 година.

Да се качим на колелата е идея, инспирирана от начина на живот на датчаните. Голяма част от тях предпочитат велосипеда като основно средство за придвижване в града. За 35% от датчаните колелото е средството да стигнат до работа или до училище.

И статистиката потвърждава, че да яхнем колелата не е невъзможна цел. Според проучванията европейците днес изминават по-малко от пет километра на ден. При тези къси дистанции колелото е удобен начин на придвижване, а това подобрява състоянието на околната среда, както и на нашето здраве.

В Дания колела могат да се видят навсякъде, но не за всички европейски страни това е така. По тази причина и наред са инициативите, които ще ни накарат да се замислим за по-екологичния начин на живот, който можем да водим.

Но преди да помислим за зелените инициативи, нека се сетим и за причината да празнуваме днес (9 май). На тази дата през 1950 година Робер Шуман представя своята декларация, която се оказва основополагащия документ за Европейския съюз, познат ни днес. В своята декларация френският външен министър предлага да бъде създадена обща европейска институция, която да контролира производството на въглища и стомана.

И така започва всичко, за да се стигне днес до институции като Европейската комисия, Европейски парламент, общото синьо знаме с 12-те златни звезди и единната валута.

9 май ще бъде отбелязан и у нас, а повечето събития са организирани от Информационното бюро на ЕК в България. Началото ще бъде дадено с публична дискусия на тема "Пет години България в Европейския съюз. Да предадем идеите на Европа в университета. Изчерпан ли е европейският проект?". Събитието ще бъде открита от комисар Кристалина Георгиева и президента на България Росен Плевнелиев.

Точно в 12 часа на обед пред Народния театър "Иван Вазов" в София ще звучи "Одата на Радостта" из Девета симфония от Лудвиг ван Бетовен, официалния химн на ЕС. Произведението ще бъде изпълнено от 30 училищни и общински духови оркестри.

Водещи

Най-четени