Плевнелиев даде дума за американските танкове: Никого няма да нападаме 25.06 | 14:27

До края на месеца танковете ще останат на територията на страната, а в следващи учения, ще има и друга военна техника, обяви началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов

От iNews.bg

Никого няма да нападаме. Всички въоръжения тук, независимо дали са български, или американски, са на НАТО. Това увери държавният глава Росен Плевнелиев на учебния полигон "Ново село". Той присъства на ВИП-ден по повод на заключителния етап на тактическото учение "Кабиле 2015 г." за сертифицирането на Шеста батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски.

Президентът увери, че военните учения и разполагането на военна техника са изцяло с отбранителна насоченост.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов заяви, че в учението участват два танка, като това е било по-малко от планираното. България е част от НАТО и не трябва тези машини да бъдат възприемани като чужда техника, каза той. До края на месеца танковете ще останат на територията на страната, а в следващи учения, ще има и друга военна техника, посочи той.

Според президента най-важното е, че Българската армия се модернизира и става все по-съвместима със съюзническите сили.

Президентът поздрави военнослужещите от батальонната група и посочи, че сертификацията е плод на дългогодишна и усърдна работа. По думите му е необходимо да се инвестира в армията, защото не може да се очаква друга армия да се грижи за сигурността на държавата.

Водещи

Най-четени