Плевнелиев за указа на Марин: Не е толкова голяма драма 30.01 | 13:41

"Не е имало нужда от издаването на указ за втория мандат на Марин", каза още президентът

От Ивелина Георгиева

Информацията, с която разполагаме, гарантира, че президентът Георги Първанов, юридическите съветници и екипите му са категорични, че не е имало нужда от издаване на указ за втория мандат на вицепрезидента Ангел Марин.

Това каза президентът Росен Плевнелиев по повод скандала с липсата на указ за втория мандат на бившия вицепрезидент Ангел Марин.

Плевнелиев коментира, че юристите са на две различни мнения, като преобладаващите нагласи са, че не е било необходимо да се издава втория указ, тъй като първият не е бил отменен.

"Ако все пак се наложи тезата на по-малката част от юристите, които считат, че е трябвало указа да се преиздаде, тогава ще мислим, какво да правим в президентската институция", заяви президентът Плевнелиев.

"Считам, че каквото е трябвало - е направено и е юридически обосновано", каза още Плевнелиев. Той допълни, че ще се изчака решението на съда, който е сезиран от жалба на граждани.

Плевнелиев посочи, че "това не е толкова голяма драма, за колкото се представя". "Години наред много компетентни юристи от екипа на Георги Първанов са работили по казуса и не е необходимо да се правят и хвърлят догадки в различни посоки", обясни още Плевнелиев.

В заключение президентът заяви, че дали е трябвало или не да има нов указ ще се изчака решението на съда и тогава ще стане ясно всичко.

iNews припомня, че скандалът около указа за Ангел Марин избухна миналата седмица, когато новият вицепрезидент Маргарита Попова разкри, че такъв не е бил намерен. Тогава заместничката на Плевнелиев предупреди, че ако това се окаже вярно, можело да доведе до сериозни юридически проблеми във връзка с указите на Марин, с които предшественикът й е помилвал или е дал гражданство.

"Няма нужда за втория мандат от такъв указ. Това е по мнение на юристите, които са ни консултирали тогава". Това пък коментира вицепрезидентът в периода 2002 – 2012 г. Ангел Марин за указа за назначаването му за втори мандат. "Ако този въпрос е толкова важен и тревожен, защо се замълча", попита риторично Марин.

Водещи

Най-четени